Gazete Vatan Logo

Onlar bastırınca geri adım attı

ABD lideri Trump, kaçak göçmenlerin çocuklarından ayrı tutulmalarına yönelik ‘sıfır hoşgörü’ politikasında değişikliğe gitme kararı aldı. Trump’ın kararında, uygulamaya karşı olan eşi Melania ve kızı Ivanka’nın etkisi oldu

Onlar bastırınca geri adım attı

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırından ülkeye kaçak şekilde girmeye çalışırken yakalanan göçmenlerin çocuklarının ailelerinden ayrı merkezlerde tutulmasına yönelik ‘sıfır hoşgörü’ politikasında, hem yurt içi hem de yurt dışından gelen tepkilerin ardından değişiklik yaptı.

Trump önceki gün, gözaltındaki ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tutulmalarını öngören kararnameyi kameraların karşısında imzaladı. Mayıs ayında yürürlüğe giren ‘sıfır hoşgörü’ politikası kapsamında, Meksika’dan ülkeye yasa dışı şekilde geçen yetişkinler, gözaltına alınarak göçmenlik merkezlerinde yer kalmadığı için federal hapishanelere gönderiliyorlar. Haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılan kaçak göçmenler, gözaltı süreleri boyunca başka merkezlerde tutulan çocuklarıyla görüştürülmüyor.

‘Ben de etkilendim’

Trump imza töreninde, çocukların ailelerinden ayrılırken ağladıklarını gösteren fotoğraflardan etkilendiğini söyledi. “Çocukların ailelerden ayrıldıklarını görmekten hoşlanmadım” diyen Trump, buna karşın ‘sıfır hoşgörü’ politikasının sürdürüleceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Trump törende politika değişikliğine gitmesinde eşi Melania ve büyük kızı Ivanka’nın etkisinin büyük olduğunu vurguladı. Melania ve Ivanka Trump’ın son günlerde aile ve çocukların birbirinden ayrılmaması yönünde Trump’a baskı uyguladığı haberleri geliyordu. Göçmen çocukların ailelerinden ayrı tutulmasından ‘nefret ettiği’ söylenen Melania Trump’ın sözcüsü Stephanie Grisham CNN’e yaptığı açıklamada, “Melania Trump bütün kanunları yerine getiren bir ülke, ancak aynı zamanda kalbiyle yöneten bir ülke olmamız gerektiğine inanıyor” demişti.

Trump törende yaptığı açıklamada, “Bence kalbi olan herkes bu konuda hassasiyet gösterirdi” ifadelerini kullandı. Ivanka Trump da imza töreninin ardından konuyla ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “Amerikan Kongresi, göçmen sorunu karşısında bir an önce harekete geçmeli ve kalıcı bir çözüm bulmalı” ifadelerini kullandı.

Bakana protesto

Trump’ın İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, önceki gün başkent Washington’da gittiği Meksika lokantasında, ABD liderinin göçmenlere yönelik ‘sıfır hoşgörü’ politikası nedeniyle protesto edildi. Görüntülerde bir grup protestocaunun, Nielsen’in önünde ‘Utanmalısın’ diye bağırdığı görülüyor.

Haberin Devamı

Merkel’e şeker fırlattı

Yaklaşık 2 hafta önce gerçekleşen G7 zirvesinde çekilen ikonik fotoğrafla tarihe geçen ABD lideri Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki geriliminin sanılandan da büyük olduğu ortaya çıktı. CBS kanalının haberine göre Trump, zirvede ABD’yi hiçbir şey vermemekle itham eden Merkel’in önüne cebinden çıkarttığı bir parça şekerlemeyi attıktan sonra, “Artık sana hiçbir şey vermediğimi söyleyemezsin” diye çıkıştı. G7 zirvesi, Trump’ın ortak bildiriyi son anda imzalamamasıyla fiyaskoya dönüşmüştü. Zirveden bu yana Trump, hem Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yla hem de Merkel’le arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor.

Obama da aynısını yaptı

Muhafazakar Amerikan basını, Trump’ın tepki çeken aileleri ayırma politikasının, hem George W. Bush hem de Barack Obama’nın iktidarları döneminde de uygulandığını savundu. 2014’te İç Güvenlik Bakanlığı’nın Teksas eyaletindeki bir toplama merkezine düzenlediği basın gezisinde de, günlerdir ABD gündemini meşgul eden karelere benzer fotoğraflar çekildiği belirtiliyor. Mayıs ayından bu yana ailelerinden ayrı tutulan binlerce çocuk göçmenin, Teksas’taki merkezlerde, tel örgülerle ayrılan bölümlerde tutulduğu ortaya çıkmıştı.
Time’dan anlamlı kapak
Trump’a yönelik eleştirel haberleriyle tanınan Time dergisi, son sayısının kapak konusunu da Trump yönetiminin tartışma yaratan ‘sıfır hoşgörü’ politikasına ayırdı. Kapakta ‘Amerikan hoş geldin’ başlığı altında, ağlayan bir göçmen çocuğun karşısında duran Trump görülüyor.

Haberin Devamı