Gazete Vatan Logo

Önce envanter sonra çözüm

Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşları KONUTDER, İNDER ve GYODER, geçtiğimiz haftalarda önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ardından da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı ziyaret edip, sektöre ilişkin sorunları anlatmış, bazı taleplerde bulunmuşlardı. Bu talepleri dinleyip, çözüm sunmak için çalışmalara başlayan bu iki bakanlık, konut sektörünün röntgenini çekmek için harekete geçti.

Önce envanter sonra çözüm

50 bin markalı konut stoku

Bakanlıklar, Türkiye genelindeki konut stokunun detaylandırılmış halini, bitmiş ve inşaatı devam eden olarak, hem illere göre hem de parasal değerine göre istedi. Sektör temsilcilere önceki gün çalışmayı tamamlayıp, iletti. Bakanlıklara sunulan rapordaki detaylar da belli oldu. Raporda, 15 bini bitmiş, 35 bini de devam eden 50 bin markalı konut stoku olduğu bildirildi. Bu stok, 150 üye şirkete ait. Bu rakamlar, İstanbul dışındaki markalı konutları da kapsıyor. İstanbul’daki tüm konut stoku 200 bin olarak bildirilirken, Türkiye genelinde 800 bin stok olduğu iletilen bilgiler arasında.

Emlakbank çözümü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, 2 bakanlık önce bu envanteri inceleyecek ve sorunlar tespit edilecek. İkinci aşamada da bu sorunlara uygun çözümler geliştirilecek. İnşaat sektörünün 2 bakandan da talep ettiği çözümler arasında; EmlakBank’ın bünyesinde gayrimenkul fonu kurulması vardı. Bir varlık havuzu oluşturularak stokların eritilmesi Emlakbank’tan beklenenler arasında. Ayrıca ilk konutunu alanların ödediği faizin ödedikleri gelir vergisinin bir kısmından mahsup edilmesi, bireysel emeklilik şirketlerinin gayrimenkul fonuna veya doğrudan gayrimenkule yatırım yapabilmesi imkânı, KDV sisteminin yalın hale gelmesi ve kalıcı teşvikler gelmesi yer alıyordu. Bakanlıktan verilen bilgiye göre, şu an hangi çözümün devreye alınacağına dair bir çalışma yok.

Haberin Devamı