Gazete Vatan Logo

Okul fobisi nedir?

Çocuklarda okula gitmeme isteği ve huzursuz ruh hali uzmanlar tarafından okul fobisi olarak değerlendiriliyor. Okul fobisinin nedenleri neler? Çocuğunuz okulu reddediyorsa ne yapmak gerekir? Aileler okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabilir? İşte okul fobisi hakkında merak edilen tüm detaylar...

Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmında okula uyum sağlama konusunda problemler yaşanıyor. Ancak okul düzenine alışmaya başlayan çocuklarda uyum sorunu belli bir süre içinde çözümlenirken, bazı aileler için bu durum daha ciddi problemler haline geliyor. Okula gitme konusunda isteksiz olan, sürekli bahane üreten ve okul konusu açıldığında
dahi huzursuz hisseden çocukların yaşadığı duruma okul fobisi deniyor. Okul fobisinin altında birçok farklı neden yatıyor. Okul fobisi sorununun çözülmesi için altında yatan nedenleri doğru değerlendirmek gerekiyor.

Okul fobisinin nedenleri
Uzmanlar okul fobisinin altında yatan nedenlerin önemini vurguluyor. Okul fobisinin küçük yaşlardan itibaren kurulan anne ve çocuk ilişkisiyle doğrudan ilgili olduğu belirtiliyor. Çocukların yeme ve içme gibi temel ihtiyaçları aracılığıyla anneleri ile kurdukları bağ oldukça önemli ancak yeterli değil. Anneler çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamalarının yanı sıra psikolojik gelişimlerine de doğru katkıda bulunabilirse, çocuklarının ileriki dönemlerde daha sağlıklı bireyler haline gelmelerine yardımcı olabilirler. Çocuklarda son derece önemli olan güven duygusunun sağlam temeller üzerine oturtulması gerekiyor.
Güven duygusunu eksik olan bir çocuk dışarıya karşı daha savunmasız hissediyor. Bu durum okul döneminde anne ve babadan ayrılma korkusu yaşamalarına neden oluyor. Okuldan uzaklaşıyor ve kaçmak istiyorlar.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra aile içinde yaşanan iyi veya kötü her durum doğrudan çocuğu da etkiliyor. Aile içinde huzursuz olan, aile içi şiddete maruz kalan veya aile hayatında istem dışı gelişen sağlık problemleri ve ekonomik alışkanlıkların değişmesi gibi durumlar da okul fobisine neden oluyor. Okulda beklediği şekilde iletişim kuramayan çocukların da sıklıkla okul fobisi yaşadığı görülüyor.

[[HD_2521574]]

Aileler okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabilir?
Çocukların okul fobisini yenmeleri konusunda en önemli görev ailelere düşüyor. Öncelikle okul fobisi yaşayan çocuğu azarlamak, kızmak ve zorlamak yerine onu anlamaya çalışın. Çocuğunuzla yaşadığı korkular ve huzursuz hissettiği konular üzerinde konuşun. Eksik olan güven duygusunu tamamlamasına yardımcı olun. Her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirin. Yardımcı olma konusunda eksik hissettiğiniz noktalarda mutlaka bir uzmana başvurun.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ