Erdoğan yönetsin, nasıl yönetsin

Halka, anayasa referandumunda neden evet demeleri gerektiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan anlatıyor.

Erdoğan kampanya süresince her gün en az bir, bazı günler üç kez halka hitap etti.

Bu demektir ki, sistem değişikliğinin sahibi Tayyip Erdoğan’dır.

Evet diyenler Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi istediği gibi yönetmesi için evet diyeceklerdir. Hayır diyenlerin çoğunluğu ülkeyi Erdoğan’ın yönetmemesi için hayır diyecektir. Hayır diyeceklerin küçük bir kısmı da Erdoğan’ın ülkeyi bugünkü sistemle yönetmesi için hayır diyecektir.

Doğrudur, evet çıkarsa rejim değişmiş olmayacaktır, ama Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana en büyük sistem değişikliği gerçekleşmiş olacaktır.

2019 yılında halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanı çok kuvvetli ve yetkili olacaktır.

Bu kuvveti, Atatürk ve İnönü ile kıyaslamanın bir anlamı yoktur, çünkü koşullar çok farklıdır, demokrasi anlayışı çok değişmiştir.

48 saat sonra gidilecek sandıktan evet çıkması durumunda, Türkiye’nin 2019’da İkinci Cumhuriyet’e geçeceğini söylemek de çok yanlış olmaz.

Haberin Devamı

Bu pazar gününden 2019’da birlikte yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri gününe kadar iki yıl kadar bir süre vardır ve bu sürede bütün siyasi yapı yenilenmek zorundadır.

16 Nisan’da evet’in az bir farkla çıkması pratik ve hukuki bir sorun getirmez. Ama manevi bir sorun getirecek, ülkenin ikiye bölünmüş olmasının getirdiği tedirginlik ve gerilimin çeşitli yansımaları olacaktır.

Bunun giderilmesi için de Ak Parti’ye çok iş düşmektedir. 16 Nisan’ın kazananı olmak, Ak Parti’yi ikinci cumhuriyetin yapısını oluşturma görevine birinci aday parti haline getirir ki, bu da bütün politikaların elden geçirilmesi mecburiyetini doğurur. Bugün hangi politikaların teklediği bellidir, komisyonlara, uzun araştırmalara hiç gerek yoktur.

16 Nisan’da hiç bir şey bitmeyecek, Türkiye batmayacak, birçok şey yeniden, baştan başlayacak. Asıl birinci gün de cumhurbaşkanı ve 600 milletvekilini seçmek için sandığa gidilen gün olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR