Hayır çıkarsa kaos olmaz

Referandumda hayır oylarının çoğunluk olması halinde ülkenin kaosa sürükleneceğinden kimse korkmasın

Kaos olması için Cumhurbaşkanı’nın veya Hükümet’in veya ikisinin birden istifa etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı da Başbakan da şu ana kadar hayır ihtimalinde istifa düşündüklerine dair bir işaret vermiş değillerdir.

Tam tersine kampanyanın son döneminde Cumhurbaşkanı’nın vitesi değiştirmesiyle vatan haini-terörist edebiyatı sona ermiştir.

Hayır diyenlerin de “saygın” ilan edilmesinden siyasi bir anlam çıkarılacaktır. Bu da hayır diyenlerin neden çoğunluk olduklarının tahlilinin hamaset dışında soğukkanlı bir şekilde yapılmasıdır.

Hayır oyu kullananların sadece başkanlık sistemine hayır demedikleri ortadadır.

FETÖ ve terörle mücadele politikası da, dış politikada Rusya ve Suriye sıkıntıları da hayır oylarını artıran gelişmelerdir.

Demokrasi arızalarının artmasının örnekleri azalmazken Cumhuriyet gazetesi ve Zaman gazetesiyle ilgili iddianameler toplumun vicdanını yaralayacak nitelikte olaylardır.

Haberin Devamı

Sandıktan bir tek oy fazla hayır çıksa bile, Ak Parti iktidarının tekrar “fabrika ayarları”nı konuşma mecburiyeti doğmuş olacaktır.

Başkanlık sistemine geçilmemesiyle neler kaybetmiş olduğumuzu bilemeyeceğiz, ama bu kez halk hayır derse böyle bir denemenin tekrar yapılabilmesi için bayağı zaman geçmesi gerekir.

Hayır çıkarsa, Ak Parti’nin ülkeyi kaos ortamına bırakmayacağı kesin olduğuna göre bundan fayda çıkarmak da Ak Parti’ye düşecektir.

Ak Parti’nin demokrasi arızalarını çözmekte yavaş kalması veya hamle yapmamasından şikayetçi olan Ak Partililer şu anda seslerini fazla çıkarmıyor olsalar da “Hayır” durumunda onlar da ortaya çıkabilirler.

Hayır ile ülke kaosa gitmez ama Ak Parti’nin de kaosa gitmeden, sağlıklı bir özeleştiri ortamına geçmesi beklenecektir.

Siyasi olayların gerçek etkileri bazen uzun süre sonra ortaya çıkar, ama bu referandumun etkilerinin hızla ortaya çıkması muhtemeldir.

DİĞER YENİ YAZILAR