Gazete Vatan Logo

OHAL’in kalkması bakışı değiştirir

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ilk işlerinin OHAL’i kaldırmak olacağını belirterek, “Bu dışarıda Türkiye’nin algısını, ülkemize bakış açısını olumlu yönde değiştirecek” dedi.

OHAL’in kalkması bakışı değiştirir

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, fon akışı ve doğrudan yatırımlar anlamında en çok Türkiye algısını bozan hususun olağanüstü hal (OHAL) uygulaması olduğuna söyledi.

TV’de son gelişmeleri değerlendiren Şimşek, “Çok net bir şekilde, tabiri caizse ‘terörün belini kırdık’, oyunu Irak’ın içlerine kadar taşıdık, Suriye’de terör koridorunu kırdık. Dolayısıyla terör noktasındaki OHAL’in en önemli gerekçesi buydu ve haklı bir gerekçeydi. Bu birinci husus, FETÖ tehdidiyle de önemli ölçüde mücadelede sonuç alındı, başarıya ulaşıldı. Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ilk işimizin OHAL’i kaldırmak olacağını ifade etti. Bu da dışarıda Türkiye’nin algısını, ülkemize bakış açısını olumlu yönde değiştirecek” diye konuştu.

OHAL’in kaldırılmasının ekonomiye etkisine ilişkin soru üzerine Şimşek, “Türkiye’nin gerçekliğiyle algısı arasında ciddi makas, bir fark oluşmuştu. Bu algıyla gerçeklik arasındaki farkı kapatma noktasında önemli bir adım” dedi.

Şimşek, yapısal reformlarla rasyonel, sağlıklı, güçlendirilmiş politika setiyle Türkiye’nin realitesini de ülkenin şoklara karşı kırılganlığını da iyileştireceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Fon akışı başlayacak

Türkiye’nin 2010-2017 döneminde Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen ekonomi olduğuna işaret eden Şimşek, istihdam artışında da ülkenin dünyanın en başarılı ilk 5 ülkesinden biri olduğunu aktardı.

Yaşanan iç ve dış şoklar, bunlara verilen tepkiler ve özellikle OHAL gibi hususlar nedeniyle reel ekonominin yeterince takdir edilmediğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“Bu algının bir miktar iyileşmesiyle birlikte Türkiye’ye, reel sektöre yönelik ciddi bir şekilde fon akışının artması ihtimali yüksek. Fizik, kimya, mühendislik olsa dersiniz ki ‘Formül şu, 3, 6, 9 ayda olur’ ama ekonomi çok daha karmaşık bir model, psikolojisi, işin güven tarafı, küresel ilişki ağı var. Buna karşın güzel gelişmeler oluyor. Avrupa ile eski gerilimler geride kaldı. ABD ile Münbiç konusunda genel bir anlaşma çerçevesi var. Bunlar önemli konular.”

Haberin Devamı

Politika setimiz güçlendi

Türkiye’nin enflasyonu tekrar aşağı yönlü patikaya koyacağının altını çizen Mehmet Şimşek, gelişmelerin hızla enflasyonun düşmesi ve cari açığın daralması yönünde olduğunu anlattı. “Geçmişin rakamlarına bakmayın” diyen Şimşek, geleceğe ilişkin değerlendirmelerde yeniden dengelenme hususunun ancak yılın ikinci yarısında rakamlara yansıyacağını söyledi.
Şimşek, geçen yıldan kalma çok güçlü bir momentum bulunduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla yakın geçmişi baz alarak geleceğe bunu taşımayın. Bizim politika setimiz güçlendi. Mesajım piyasaya çok net, para politikası sadece normalleşmedi, sadece güçlü tepki vermedik, sadece vermeye devam etmeyeceğiz aynı zamanda basitleştirdik, netleştirdik” diye konuştu. Merkez Bankası’nın çok güçlü şekilde gereğini yaptığına dikkati çeken Şimşek, “Hakkını yemeyelim. Yapmaya devam etti ve ne gerekiyorsa yapacak” diye ekledi.