Gazete Vatan Logo

Öğrencilerin zorlu yolcuğu

Batman'ın Beşiri İlçesi Kurukavak Köyü yakınlarındaki Doruklu Mezrası'nda öğrenciler kurtların saldırısı korkusuyla, eşek sırtında, silahların gölgesinde hergün 6 kilometre yürütmek zorunda kalıyor

Kurukavak Köyü'nde eski okulun yıkılması üzerine Almanya'da yaşayan Ahmet Berşe, bir süre önce tahsis ettiği evi okula dönüştürüldü. Öğrenciler okula gitmek için Doruklu Mezrası'ndan 3 kilometre gidiş, 3 de dönüş olmak üzere 6 kilometrelik yolu eşek sırtında veya yaya olarak katetmek zorunda kalıyor. Öğrencileri kış aylarında olası kurt saldırısına karşı korumak için tüfekli köylüler eşlik ediyor. Velilerden Tahir Kaplan, çocukların eğitim alması için bu zorluğa katlandıklarını, ancak çocukların okula gidiş ve gelişlerinde büyük korku yaşadıklarını söyledi. Kaplan, "Çocuklarımızı okula gönderince yüreğimiz adeta ağzımıza geliyor. Çünkü kar-kış demeden stabilize yolda okulun yolunu tutuyorlar. Özellikle kış aylarında kurtların köye inmesiyle birlikte çocuklarımızı yalnız okula göndermiyoruz. Her an önlerine kurt ya da yabani hayvan çıkabilir. Çocuklarımız çok zor şartlar altında eğitim-öğretim görüyor. Bu çocuklara tışamalı sistemle okula götürüp getirsinler ya da mezramıza okul yapsınlar" dedi.

Hergün zorlu yolculuk yapan öğrenciler, mezralarına okul yapılmasını istedi. Okuyup öğretmen olmak istediğini anlatan öğrencilerden Nuriye Temel, "Bahar aylarında rahatız. Aa kış aylarında çok güçlük çekiyoruz. Kar ve çamur içinde gidip gelmekten yorgun düşüyoruz. Küçük öğrenciler çok yoruldukları için eşek sırtında okula gidip geliyor. Biz devletten sadece tek odalı da olsa bir okul yapmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı