Gazete Vatan Logo

Öğrencilerin yarısı ilk tercihine yerleşti

Liselere yerleştirme sonuçları açıklandı. 1 milyon 17 bin 891 öğrenciden yaklaşık yarısı ilk tercih ettiği okula kayıt yaptırma hakkını kazandı. 91 bin öğrenci yaptıkları tercihlerin hiçbirine giremedi. Bu öğrenciler boş kalan 342 bin kontenjan içinden birini seçecek.

Öğrencilerin yarısı ilk tercihine yerleşti

Milli Eğitim Bakanlığınca, 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve yerleştirme sonuçları açıklandı. 13 Temmuz’da tamamlanan tercih sürecinin ardından günlerdir beklemede olan öğrenciler, sonuçların açıklanmasıyla birlikte yerleştirme sonuçlarını sorgulamaya başladı ve Türkiye’de 1 milyon 17 bin 891 öğrencinin hangi liseye gideceği belli oldu. 127 bin 283 öğrenci Türkiye’nin en iyi devlet okullarına yerleşti. 798 bin 926 öğrenci ise merkezi yerleştirme ile yaptığı 5 tercihten biri olan evine en yakın okula gidecek. 127 bin 278 öğrencinin adresi ise özeller oldu. 91 bin 687 öğrenci yaptığı tercihlerden hiçbirine yerleşemedi. Yerleşemeyenler 342 bin boş kontenjandan birini tercih edecek.

197 boş kontenjan

2 Haziran tarihinde MEB tarafından yapılan LGS’ye toplam 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvuruda bulundu. Bu öğrencilerden ise 971 bin 657’si sınava girdi. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler tercihlerini yaptılar ve yeni adresleri belli oldu. Sonuçlara göre, devletin puan ile en başarılı öğrencileri aldığı okullara toplam 127 bin 283 öğrenci kayıt hakkı kazandı. Bu okullarda toplam 197 boş kontenjan kaldı. Boş kontenjanlar okul türlerine göre değerlendirildiğinde Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler Liseleri’nde boş bir sıranın bile kalmadığı görülüyor. Boş kontenjanlar Anadolu İmam Hatip ve Anadolu Teknik Programı Leseleri’nde oluştu.

Haberin Devamı

İlk iki tercih yüzde 77

Merkezi yerleştirme ile öğrenci alımı yapılan liselere, öğrencilerin kaçıncı tercihleriyle girdikleri sorgulandığında ortaya ‘mutlu’ bir tablo çıkıyor. Çünkü 68 bin 642 öğrenci ilk iki tercihine kayıt yaptırma hakkını kazandı. Bir başka ifadeyle sınavda başarılı olan öğrencilerin yüzde 54’ü ilk iki tercihinden birine yerleşti. MEB tarafından başarılı öğrencilerin yerleştirilmesinden sonra ‘Yerel yerleştirme’ adı verilen ‘eve en yakın okula’ yerleştirmede de benzer bir tablo ortaya çıktı. Yerel yerleştirmede ilk iki tercihine yerleşen öğrenci sayısı 622 bin 297. Yaklaşık 800 bin öğrencinin yerleştirilmesinin yapıldığı bu sistemde, ilk iki tercihine kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenci oranı yüzde 77’yi buluyor.

Haberin Devamı

İmam hatipte oran yüzde 15
Merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme sonuçlarına göre; yüzde 50 Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15 imam hatip lisesine, yüzde 35 meslek liselerine yerleşme gerçekleşti. Yerleştirmeler özel bir yazılım ile yapıldı. Merkezi yerleştirme işlemlerinde adaylar sınav puanlarına göre yerleştirildi, sadece 51 aday için sınav puan eşitliği durumu oluştu ve bu adaylar ortaöğretim başarı puanı (OBP) üstünlüğüne göre yerleştirildi. Yerel yerleştirme sonucunda puanların eşitliği oluşan 252 aday için kontenjan artırımı yapılarak yeniden yerleştirme yapıldı, bu işlem sonucunda puanların eşitliği oluşan 5 aday, ilgili okullara manuel yerleştirildi. Bu 5 aday, hiç yerleşemeyen veya önceki durumda kontenjanı dolmamış olan okullara yerleşmiş adaylar olduğundan, yer değişikliğinden kaynaklı herhangi bir hak kaybı oluşmadı.
Ek yerleştirme ve nakil zamanı
Yerleştirmeye esas nakiller, dört dönemde olacak. Başvurular 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de saat 17.00’ye kadar alınacak. Her dönemde öğrenciler, her gruptan en fazla üç okul seçebilecek. Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Veli, düzeltme veya iptal için tercih süresi içinde okul müdürlüğüne başvurabilecek. 10-14 Eylül’de ise, hiçbir yere yerleşemeyenler için il ve ilçe komisyonunda nakiller olacak. Okullar, 17 Eylül’de açılacak.
Sisteme giremeyenler
Bir milyon 17 bin öğrenci içinde 91 bin 687 öğrenci ise hiçbir yere yerleşemedi. Uzmanlar yaklaşık 100 bin öğrenci için ya hiç tercihte bulunmadıklarını ya da 5 tercih hakkının tamamını kullanmayan öğrenciler olduğunu belirtiyor. Peki bu öğrenciler ne olacak? 91 bin öğrencinin ek tercih bölümünde boş kontenjanlara tercih yapabilecek. Bu öğrenciler boş olarak açıklanan 342 bin okuldan birini seçebilecek. Bir bakıma her öğrenciye seçim yapabileceği 3 tercih sunulacak ve birini seçecek. Ancak hepsi birden Anadolu Lisesi’ne gitmek isterse bu mümkün olmayacak. İçlerinden sadece yüzde 20’si Anadolu Lisesi’ne gidebilecek.
Boş kontenjanlar hangi okullarda?
Yerel yerleştirme sisteminde ‘boş kontenjanlar’ incelendiğinde ise toplam 342 bin 392’lik bir boşluk görünüyor. Bir başka ifadeyle öğrenciler tercih yaparken bu okulları çok tercih etmemişler. Okul türlerine göre sıralama yapıldığında ise Anadolu Meslek Programı Liseleri boş kontenjanda birinci sırada. İkinci sırada ise Anadolu İmam Hatip Liseleri geliyor. Anadolu Liseleri’nde toplam boş kontenjan ise sadece 21 bin.

Haberin Devamı