Gazete Vatan Logo

Obeziteyle savaş

11 firma ‘Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı Türkiye Taahhüdü’nü imzaladı. Obeziteye savaş açan firmalar; ortak beslenme kriterlerine uygun olmayan ürünlerin reklamını yapmayacak, aşırı tüketimi özendirmeyecek. Diğer firmalara da tavsiyede bulunacak.

Obeziteyle savaş

Reklamverenler Derneği (RVD) çatısı altında Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve global markalardan Coca Cola, Danone, Eti, Ferrero Türkiye, Mars Gıda, Mondelez International, Nestle, PepsiCo, Uludağ İçecek, Unilever ve Yıldız Holding, çocuklara sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılması ve bunların toplum genelinde yaygınlaştırılması amacıyla ‘Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı Türkiye Taahhüdü’nü imzaladı.

Porsiyonlar değişecek

İmza atılan taahhüd uyarınca, izleyici kitlesinde yüzde 35 oranında 12 yaşın altındaki çocuklar olan programlarda, ortak beslenme kriterlerini sağlamayan ürünlerin reklamı yapılmayacak. Reklamlar, ebeveyn otoritesine zarar vermeyecek, çocukları ürün kullanımının potansiyel faydaları konusunda yanlış yönlendirmeyecek, yeterli ve dengeli beslenme şekilleri ile fiziksel aktiviteyi özendirecek yönde hazırlanacak. Şirketler, sağlıklı beslenmeye katkıda bulunmak için piyasaya çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayacak şekilde tuz, şeker ve doymuş yağ ile trans yağ asitleri azaltılmış seçenekler sunacaklar.

Haberin Devamı

Farklı porsiyonlarda ambalajlama yaparak, düşük kalorili ve kalorisiz seçeneklerle porsiyon dengesine rehberlik edecekler. İlköğretim okullarında (12 yaşa kadar), talep edilenler haricinde ürünlerle ilgili iletişim yapılmayacak. İletişim mesajları, dengeli beslenme prensiplerine bağlı kalarak, herhangi bir gıda veya içeceğin aşırı tüketimini özendirmeyecek. Yeterli ve dengeli beslenme ile aktif yaşam şeklinin önemine vurgu yapacak şekilde belirlenmesi konusunda azami gayret gösterilecek.

Tavsiye niteliğinde talep

Firmaların birlikte hareket etmelerinin Türkiye’nin geleceği için çok değerli olduğunu belirten Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, 11 firmanın, bireysel aldıkları tedbirleri bir adım öteye taşıdıklarını söyledi. Çalışmaların kendi özdenetimleri ile sağlanacağının altını çizen Pura, “Diğer firmalar için herhangi bir yaptırım ve ceza söz konusu değil. Denetimlerimiz sonucu belirlediğimiz firmalara tavsiyelerimizi götüreceğiz. Onların da bu kurallara uymasının ne kadar önemli olduğunu anlatacağız. Yani tavsiye niteliğinde taleplerimiz olacak” dedi.
Yüzde 58 kontrol altında
FİRMALARIN rekabeti bir tarafa bırakarak toplumun sağlığı için el sıkıştıklarını belirten RVD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu Başkanı Murat Zengin, gıda sektörünün televizyon reklamlarının yüzde 26’sını oluşturduğunu, taahhüde imza atanların da bu payın yüzde 58’ini oluşturduğunu açıkladı. “Biz şu an yüzde 58’i kontrol altına almayı başardık” diyen Zengin, “Zamanla gıda reklamı verenlerin tamamında bu farkındalığı oluşturmak istiyoruz” dedi.
2007’de imzalanan Avrupa Birliği Taahhüdü doğrultusunda, çocukların ortak beslenme kriterlerine uygun olmayan ürünlerin reklamına maruz kalma oranının, 2016 yılı bağımsız denetim raporuna göre, tüm programlarda yüzde 48, çocuk programlarında yüzde 83 oranında azaldığının ölçümlendiğini söyleyen Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu Sözcüsü Ebru Şenel Erim de “Türkiye’de de benzer sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı