Gazete Vatan Logo

O şimdi bir iyilik aktivisti

Çoğumuz onu Anadolu Rock müziğinin yıldızı olarak tanıyoruz. Ama o bugünlerde kendisini bir rock yıldızından ziyade bir iyilik aktivisti olarak tanımlıyor. Haluk Levent bugün Türkiye’nin 81 ilinde örgütlenen bir iyilik hareketinin lideri: Ahbap hareketi.

O şimdi bir iyilik aktivisti

Kalbinde iyilik yapmanın kıvılcımı ilk nasıl oluştu?

20 yaşındayım. Sokaklarda gitar çalan, kimsenin tanımadığı bir delikanlıyım. Gemlik’te kızının tedavisi için yardım arayan bir babayla tanıştım. Gazete kupürlerini gösterdi. Duygulandım. Amcayı aldım, Gemlik, Armutlu, Çınarcık sahillerinde beraber dolaştık. Ben gitar çalıyordum, o kızının gazete kupürlerini gösteriyordu. Paranın yarısını topladık. Ama ben bencil davrandım. O sıralar bir sevgilim vardı. Amcaya dedim ki, “Bir kaç günlüğüne İstanbul’a gideceğim, dönünce devam ederceğiz”. O zaman cep telefonu yok. Fakat o üç gün oldu 12 gün. 12 gün sonra amcayı aradım. “Dün kaybettik kızımızı” dedi. Dünya başıma yıkıldı. Ondan sonra “Bu sana bir ders olsun” dedim, “bundan böyle senden kim yardım isterse geri çevirmeyeceksin.”

Ahbap nasıl ortaya çıktı?

Twitter’daki birçok iyilik aktivisti bilir, yıllarca gizliden gizliye pek çok yardımda yer almışımdır. Sonra dedim ki bu işin gizlenecek bir yanı kalmadı, devletin yetişemediği, hastanelerin yetişemediği bir hastanın, evi yanan bir adamın ya da sokakta yaşayan bir insanın yardımına bizler koşabilir miyiz? Bize gelen hastaların durumunu değerlendirebilecek bir altyapı kurmamız gerekiyordu. Daha önceden yardım isteyenler arasında dürüst davranmayanlar da oluyordu. Sosyal medyada bunları araştırmak için çok iyi insanlar bulduk. Şimdi gerçekten ihtiyacı olanları olmayanlardan ayırt edebiliyoruz. Biz yeter ki isteyelim, aynı gün içinde 200 bin lira para toplayabiliyoruz.

Haberin Devamı

"Yardım etmek saklanacak birşey değil açıkça yapılabilir."

Hastaların tedavisini karşılamak devletin görevi değil mi?

Evet ama devletin üstlenmesini bekleye bekleye yüzlerce çocuk ölebiliyor.

Başka nasıl öncelikleri var Ahbap’ın?

Ahbap’ın kuruluş amaçlarından biri doğa. Gittikçe yok olan doğa, yanan ormanlarla ilgili zaten planlarımız vardı. Son Ayvalık yangınından sonra iş patladı. İkinci olarak gençlerin içindeki enerjileri ortaya çıkarmak istiyoruz. İhtiyacı olan ailelere o şehrin ahbaplarıyla oralara gidip maddi manevi yardım edilemez mi diye kontrol edip, raporlamak ve onlara ellerinden geldiğince yardımcı olmak. Gençlerin projelerini, bilimsel projeleri mesela hayata geçirebilmek için onlara sponsorlar bulmak. Uzun vadede insanlara balık vermeyeceğiz, balık tutmalarını sağlayacağız. Twitterdan insanlar nasıl ahbap üyesi oluruz diyor. Hepiniz ahpap üyesisiniz. Hepiniz ahbapsınız zaten. Ülkemizdeki Suriyeliler’den çok hastayı tedavi ettik. En can yakıcısı da 11 yaşındaki Muhammed. Suriye savaşının yüzü o. Bombanın içinde kalmış. Her tarafı erimiş. Neşeli bir çocuk ama bürokrasiyle ilgili çok sıkıntı var. Ona hastanede yüz nakli yaptıracağız. Akdeniz Şifa Hastanesi yüz nakline sponsor oldu. Bu Ahbap hastanelere ve doktorlara ilham verdi. Çocuğun sinirleri harap olmuş. Antalya Ahbap’daki gönüllüler refaket etti çocuğa. Birkaç operasyon geçirdi. Onlarda da bulundum. Yüz naklini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Bir genç kıza kavalye oldum

Mezuniyet törenlerinde kavalyelik yapıyorsun bir de!

Devamlı bana mesaj atıyordu bir genç kızımız. Kafayı takmış, Haluk abi kavalyem yok diye. ‘Geliyorum kız!’ dedim. Lise mezuniyeti törenine gittim. Koluma girdi. O kadar tatlıydı ki. Arkadaşlarıyla tanıştım. Bunun gibi bir sürü hikaye var. İki yıldır akülü sandalyesi olmadığı için evinden çıkmayan adam evinden dışarı çıktı biz akülü sandalyeyi bulunca. Bu yıl yüz öğrenciye burs veriyoruz dernek olarak. Muş’ta çok iyi piyano çalan ama piyanosu olmayan bir çocuk vardı. Bugün yarın piyanosu eline ulaşacak. Ahbap gönüllüsü bir iş kadını benim piyanom var dedi. İstanbul’dan kargoyla piyanoyu Muş’a yolladık.

Haberin Devamı

Geçmişte kriz yönetemedim

İnsanların kalbinde yardım kıvılcımını yaktın mı?

Son 5 ayda her şehir kendi içinde aileler bulup, çocukları sevindiriyor. Yoksullara yardım ediyorlar. Biz ahbap olarak hak da arıyoruz. Tacize uğrayan kızlarımızın hakkını da arıyoruz.

Geçmişte olumsuz haberlerle gündeme geldin.

Bir krizi yönetemedim. Bu bana 21-22 davaya patladı. Kumar alışkanlığım başladı. İnsanları üzdüm de. Bir yandan çocukları hastaları, yetimleri kurtarmak isteği içindesin, bir yandan 3-4 tane şirketin sahibi senin yüzünden batma noktasına geliyor. Toplum için uğraşırken, bu insanları üzmenin verdiği üzüntü de vicdan yaramı iyice derinleştirdi. Ama belki bu hatalar olmasa şu anda hayatımı bu işlere adayan bir adam haline de dönmeyebilirdim.

Haberin Devamı

İyilik değer kaybetmez

40’lı yaşların sonunda hayat muhasebeni yaptığında ne görüyorsun?

İcra dosyalarından içeri girdiğim dönemde küçük bir kızın tedavisini üstlenmiştim. Hiçbir medyaya yansıtmadan içine düştüğü sıkıntıyı çocukları mutlu ederek geçirmeye çalışan bir adamdım. Bu kadar çırpınırken benle ilgili çıkan çirkin haberlere üzülüyordum tabii. Ama yine de sesimi çıkarmadım. Eğer ‘bakın, ben ne kadar güvenilirim aslında, ne kadar çok çocuğa yardım ediyorum’ deseydim iyiliğim değerini kaybederdi.

Ayrım gütmeden kucak açmalıyız

Karın doyurmak, hayatta kalmak, iyileşmek piramidin en alt tabakası. Ahbap; piramidin üstüne de çıkıyor mu, kültür, kimlik, eğitim?

Bizim kuruluş amacımız zaten piramidin üstüne çıkmak. Anadolunun vicdanı olan insanlarını siyasi kimliğe bakmadan ortak değerler etrafında buluşturacağız. Ahbap kadın haklarını da savunur, hayvan haklarını da savunur. Engellilerden sorumlu arkadaşlarımız var. Siyasi olarak bölünmüş, kutuplaşmış bir haldeyiz. Biz insanların birbirlerine ayrım gütmeden kucak açmalarını sağlamaya çalışıyoruz.