Gazete Vatan Logo

O cezaya iptal

İki kadın doktora plajda bira içtikleri gerekçesiyle kesilen 109’ar lira para cezası Sulh Ceza Mahkemesi tarafından iptal edildi

O cezaya iptal

Geçen yıl 12 Eylül’de Zonguldak Belediyesi’nin işlettiği Kapuz Plajı’nda meydana gelen olayda, doktor Ş.Ç. (32) ve meslektaşı olan arkadaşı, plajda kitap okuyup güneşlendikleri sırada yanlarında getirdikleri biraları çıkardı. Doktorların yanına giden plaj görevlileri sahilde içki içmenin yasak olduğunu söyleyerek, kadınları uyardı. Doktorlar, plajın kamu malı olduğunu ve kimseye rahatsızlık vermeden içki içmenin yasaklanmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi. Doktorlar, ikna edilemeyince plaja polis çağrıldı. İki kadın doktor, plaj görevlilerin şikayeti üzerine karakola götürüldü. Ş.Ç. ve arkadaşı, Kabahatler Kanunu’nun ‘Çevreye rahatsızlık verme’ maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle 109’ar lira idari para cezası uygulanarak serbest bırakıldı.

Mahkemeye başvurdular

ki doktor cezanın iptali için Zonguldak Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, uygulanan para cezasının yerinde olmadığı kanaatine vararak cezanın iptaline karar verdi. Kararda, Kabahatler Kanunu’nun 37’nci maddesine göre işlem yapıldığına dikkat çekilip “Bu madde kapsamında idari yaptırım kararı mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişiler hakkında uygulanabilir” denildi. Zonguldak Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Lale Tetik, “Aile plajı gerekçesiyle uygulanmaya çalışılan ahlakçı ve eril yasaklamalara karşı verilecek hukuk mücadelesi önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

‘Çevreyi rahatsız etmiyorlarsa ceza kesilemez’

Hukukçular dava konusu olan suçun Kabahatler Kanunu’nun 32 ve 35’inci maddesine girdiğini belirterek “Bu maddelere göre kişi eğer alkol alırken çevresini rahatsız etmiyorsa ceza kesilemez” diyor. Belediye görevlileri ise “Belediye meclisinin yasakladığı yerde alkol alanlar bu cezayı ödemek zorunda” görüşünü paylaşıyor.
Madde 32 - (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. (2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
Madde 35 - (1) Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.

Haberin Devamı