Gazete Vatan Logo

Noterliğe sınavla gençlik aşısı

Belgeyle alım yapılan noterliğin emekli mesleği haline geldiğini, gençlik aşısına ihtiyaç duyduğunu belirten Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, “Belgeyle noterlik bizde kaldı. Liyakatı önceleyen sınav sistemi bir an önce yürürlüğe girmeli” diye konuştu.

Noterliğe sınavla  gençlik aşısı

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterliklerin yoğunluğu ve noterlik müessesesinin problemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Noter olabilmek için liyakatı önceleyen sınav sisteminin bir an önce yürürlüğe girmesini istediklerini belirten Tutar, “Hazırlanan yasa tasarısıyla noterlik müessesesi için dünyada yaygın olarak uygulanan ve liyakatı esas alan sınav sistemi devreye alınacak. Maalesef belgeyle noterlik bir bizim ülkemizde kalmış durumda. Yeni mezun olan bir hukukçunun şu anda Türkiye’de noter olması imkansız. Ancak sınav sistemi gelince yeni mezun bir hukukçu noter olmayı hak ediyorsa olabilecek” ifadelerini kullandı.

Noterliğin emekli mesleği haline geldiğini ifade eden Tutar, noterlerin gençlik aşısına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Günümüzde hukuk fakülteleri mezunlarının üniversiteyi bitirir bitirmez noter olabilmek için Noterlik Belgesi’ni alarak beklemeye geçtiğini aktaran Tutar, “Şu anda Adalet Bakanlığı’nın verdiği Noterlik Belgesi numarası 45 binleri geçti. Numara 8 bin seviyelerinde. 8 binli numaralar atanabiliyor şu anda. Senede 100-150 noterliğe atama yapılabiliyor”

Haberin Devamı

diye konuştu.

Yeni mezunun şansı yok

“Günümüzde yeni mezun bir meslektaşımızın noter olabilme şansı yok” diyen Tutar, Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde Bilim Komisyonu’nun çalışmalarıyla Noterlik Kanunu Yasa Tasarısı’nın hazırlandığını kaydetti. Düzenlemenin yasalaşması halinde 5 yıl noter yardımcılığı görevini yapanların da bu sınava girebileceğini anlatan Tutar, sahada uzmanlaşan yardımcıların mesleki tecrübeleri gereği noterliği güçlendireceğini söyledi.

400 noter İstanbul’da

Türkiye’de 1.931 noterlik bulunduğunu ifade eden Yunus Tutar, noterlerin kendileri haricinde 6 bin 500 de çalışanın bulunduğunu söyledi. Tutar, şu bilgileri verdi: “Noterliklerin 400’ü İstanbul’da. Yenilerin açılmasına karar veren makam Adalet Bakanlığı’mız. Tespit edilen kriterler vardır. Noterlikler 3 sınıf. Her sınıfın bir kriteri var. Gelir ve iş sayısı. İşte o iş sayısı bir yerde kat edilirse hemen yeni bir noterlik açılıyor. Ve yeni noterliğin kurulması için bir tane hukukçuya ve yanında çalışanlara ihtiyaç duyuluyor.” Geçen yıl noterlerin tahsil ettiği 4.5 milyar liranın 3.2 milyar lirasının devlet adına tahsil edildiği bilgisini veren Tutar, noterlerin gayrimenkul satışlarında da yetki istediğini hatırlatarak şunları kaydetti: “Bütün dünyada noterlerin asıl işlevi gayrimenkulle ilgili akitlerdir. Sadece devir değil. Esas işlev budur. Bir de hukukçuluğu gerektiren bir alandır bu. Zamanında hukukçu sayısındaki eksiklik nedeniyle bu yetki tapu sicil müdürlüklerine verilmiş durumda. Şimdi bu bizim hedeflerimiz arasında.”

Haberin Devamı