Gazete Vatan Logo

Normalleşme mutabakatı!

ABD ile Türkiye arasında YPG nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm için ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile mevkidaşı Tillerson’ın ortak basın toplantısında, bu yönde ilk toplantının mart ayı ortasında yapılacağı açıklandı

Normalleşme mutabakatı!

Ankara’ya önceki gün gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İki bakanın ortak basın toplantısına ABD’nin YPG’lilerle ortak hakimiyet kurduğu Münbiç sorunu damga vurdu. Çavuşoğlu, ABD ile güvene dayalı adım atılması için önce YPG’nin Münbiç’ten çıkması gerektiğini açıkça söyledi.

Ele alınacak ilk konunun Menbiç olacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı Tillerson da, “Münbiç’i müttefik kuvvetlerimizin kontrolünde istiyoruz” mesajı verdi.

‘Kritik aşamadayız’

Basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu “ABD ile ilişkileri normalleştirme konusunda mutabakata vardık. Güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Yeni bir mekanizma oluşturma kararı aldık” diye konuştu. İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın tarihine değinirken, geçmişte de krizler olduğunu ana her zaman ortaklık vizyonunun ön planda tutularak, diyalog yoluyla kritik aşamaların geçildiğini anlatan Çavuşoğlu, “Şimdi ise böyle bir kritik aşamadayız. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecektir. İlişkilerimizi normalleşme konusunda bir mutabakata bir anlayışa vardık. Elbette bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın da beklentileri var” dedi. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Fırat’ın doğusu şart!

YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi konusunda emin olmamız gerekir. Önce YPG’nin Münbiç’ten çıkması lazım. Bizim endişelerimiz doğrudan bize yönelik oluşan tehditlerle ilgili, yani YPG’nin bize saldırılarıyla ilgili. İnsanlarımız ölüyor. Bu çalışma grubu ve bu çerçevede atılacak somut adımlar önemli. 2016 yılında ABD’nin Türkiye’ye verilmiş sözleri vardı bu sözler tutulmadı. Bir keresinde YPG’lilerin Fırat’ın doğusunda gittiklerini anlatmak için bizden bir heyet çağrıldı daha sonra gördük ki gitmemiş.

Sonuç alıcı mekanizmalar

Çavuşoğlu ortak mekanizmayla çözüm aranacak konuları Vize sorunu, FETÖ meselesi, Suriye, Irak’ın toprak bütünlüğü şeklinde sıralayarak, “Artık vaatler sözler değil çalışarak bu konuları aşmak istiyoruz. Bu mekanizmalar topu taca atma, süreci savsaklama değildir. Tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı Mart ayının ortasından önce gerçekleşecek” dedi. Çavuşoğlu, geleceğe yönelik ortak adımlar atılacağına inandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Münbiç’e YPG yerine TSK!

Reuters haber ajansı bir Türk yetkilinin “Terör örgütü YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesini, Münbiç’te Türk ve ABD askerlerinin birlikte konuşlanmasını önerdik, ABD değerlendiriyor” ifadelerini kullandığını bildirdi. Kaynak, ABD’nin bu teklifi değerlendirmeye aldığını söyledi.

Öncelik Münbiç

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Türkiye ve ABD arasındaki ilişki derin bir ilişki. İlişkilerimiz sürekli ve stratejiktir” dedi Tillerson şöyle konuştu:
Türkiye’nin terörizmle karşılaştığı sorunları aşabilmesi için çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Bağımsız ve birleşmiş bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye’de gerilimin artmaması için çalışıyoruz. Her zaman Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını söyledik. Tabii ki Türk demokrasisini de desteklemeye devam edeceğiz. Kritik öneme sahip konuların nasıl çözülebileceğine yönelik tekliflerimizi sunduk. Suriye’yle ilgili ABD’nin ve Türkiye’nin hedefleri arasında ayrım yok. Teröristleri temizledikten sonra buraları önceden oraları yaşayan insanlara geri vereceğiz. Menbiç önceliklerimizden biri olacak. İlişkilerimiz bir kriz ortasında. Biz bu noktaya nasıl geldiğimizi de konuşabiliriz ama bunu yararlı bulmuyoruz. Yapılacak çalışmalarımız var, artık yalnız hareket etmeyeceğiz, Amerika bir şey Türkiye başka bir şey yapıyor olmayacak. DEAŞ’a karşı başarılı olacağız, başka terörist gruplara karşı birlikte çalışacağız. Yapılacak çok iş var. Halen Suriye içerisinde ciddi ve önemli bir konu var. Hedefimiz konusunda netleştik, anlaştık. Aşama aşama ilerleyeceğiz.
S-400 için yaptırım olacak mı?
TIllerson, Türkiye’nin Rus füzesi S-400 almasıyla ilgili “Türkiye’nin yaptırımlara maruz kalabileceğine dair uyarıda bulundunuz mu?” soru üzerine şunları söyledi: Rus askeri araçlarının alınması öncelikli olarak belirlediğimiz konulardan biri. Uzmanları bir araya getireceğiz. Bu koşulları değerlendireceğiz. Dünyanın her yerinde (S-400 alanlara yaptırım) attığımız bir adım, sadece Türkiye’ye yönelik değil. Bu bizim dostlarımızı ve müttefiklerimizi zarara uğratmak için aldığumuz bir karar değil bu Rusya’ya karşı bir karar. Ülkelere karşı endişelerimizi dile getiriyoruz, birçok ülke ilerlememe kararı alıyor. Her vaka kendi içerisinde özel. Burada tamamiyle kanuna uyacağız.
Çavuşoğlu da “Elbette kongrede çıkan bir yasa (yaptırım kararı) var. Onu bize izah ettiler. Fakat diğer taraftan da bir konu var ki bu da bizim ulusal güvenliğimiz için çok önemli. Müttefiklerimizden almak istiyoruz, yok. Basit silahları bile alırken, yok kongreydi, şuydu buydu bahanelerle bunları almakta zorluk çektik. Benim acil ihtiyacım var. Rusya Federasyonu da bize cazip önerilerde bulundu” dedi.

Haberin Devamı