Gazete Vatan Logo

Nereden baktığın önemli

Son 1 yılda 1.1 milyon yeni istihdam oluşturulurken işsiz sayısı 119 bin arttı. Dolayısıyla işgücü dağılımı sağlıklı ve sürdürülebilir bulunmadı.

Nereden baktığın önemli

İşsizlik oranı Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 10.7 seviyesinde gerçekleşirken, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 11.2 oldu. Böylece Ocak döneminde yüzde 11.7 olan ve kademeli düşüşle Haziran döneminde yüzde 11.1’e gelen arındırılmış işsizlik verisinde düşüş Temmuz döneminde durmuş oldu.

İyi gözlemlemek gerek

Verilen çok çeşitli teşviklere ve başlatılan seferberliğe rağmen işsizlik rakamının düşürememiz olması bir tehdit olarak görülüyor. Ancak işsizlik rakamını okurken bardağın dolu ve boş kısımlarını da iyi gözlemek gerekiyor. Yani işsizlik rakamını okumak biraz bardağın dolu ya da boş kısımlarına bakmakla alakalı.

Analistler istihdam piyasasında genel görünümün halen değişmediğine işaret ederek, ekonominin istihdam yaratmaya devam ettiğini ancak işgücüne yeni katılanların sayısının istihdam edilenlerden daha fazla olması nedeniyle işsizliğin artmaya devam ettiğini belirtiyor. TÜİK verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış olarak istihdam edilenlerin sayısı Temmuz döneminde Haziran dönemine göre 87 bin kişi artarak 28.12 milyon kişi olurken, istihdam oranı ise yüzde 46.8’den yüzde 46.9’a yükseldi. Böylece Temmuz döneminde işgücü 137 bin kişi artarak 31.68 milyon kişi olurken, Haziran döneminde yüzde 52.7 olan iş gücüne katılım oranı yüzde 52.9’a yükseldi. Ekonomi yönetimi Türkiye ekonomisinin artan işgücüne katılım oranları nedeniyle her yıl en az bir milyon kişiye yeni iş yaratılması gerektiğini bunun için de büyümenin yüzde 5-6 patikasında ya da daha üzerinde gerçekleşmesinin gereklilik olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

Dolu ve boş kısımlarında ne var?
- Aslında son 1 yılda oluşturulan istihdam 1 milyon 122 bini buldu ve bu hiç de küçümsenmeyecek bir rakam.
- Ancak aynı dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 52.1’lerden 53’e çıktı. Buna bir de yeni iş arayanlar eklenince istihdam piyasasına girenlerin sayısı neredeyse 1.5 milyonu buldu.
- Dolayısıyla 1.1 milyondan fazla kişiye iş yaratılmasına rağmen işsiz sayısı yine son bir yılda
119 bin arttı.
- İşgücü dağılımının kalitesi kötü sinyal veriyor. Sanayi sektöründe çalışan sayısı artmıyor hatta azalıyor.
- Yeni istihdamın büyük bölümünün hizmetler sektöründe olduğu görülüyor ki bu çok da sağlıklı ve sürdürülebilir bulunmuyor.
- Herşeyden önemlisi genç nüfustaki işsizlik de ciddi tehdit oluşturuyor.

Haberin Devamı