Gazete Vatan Logo

Nemrut Mustafa Paşa kimdir?

Nemrut Mustafa Paşa'yı Deniz Baykal gündeme getirmişti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Türkiye bugünlere Nemrut Mustafa Paşa mahkemelerinden geçerek geldi” sözüyle gündeme getirdiği Nemrut Mustafa Paşa, işgal döneminde “savaş suçlularını” yargılamak için kurulan Divan-ı Harb-i Örfi’nin başkanlığını yapmış, Mustafa Kemal hakkında da idam kararı vermişti.

Nemrut Mustafa Paşa, Damat Ferit’in Hükümeti’nin kararıyla Birinci Divan-ı Harb-i Örfi’nin başına geçti. Bu mahkeme, Talat, Enver ve Cemal Paşaları Ermeni tehciri nedeniyle gıyaplarında yargılayarak idama mahkûm etti.

Yozgat Mutasarrıf vekili ve Boğazlıyan kaymakamı Kemal Bey tehcirde ihmali bulunduğu gerekçesiyle 10 Nisan 1919 akşamı Beyazıt meydanında idam edilirken aynı suçlamaya maruz kalan eski Urfa mutasarrıfı Nusret Bey de 1920 Ağustos ayında idam edildi.

11 Mayıs 1920’de Nemrut Mustafa Paşa’nın başkanlığındaki mahkeme, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını “Kuva-yı Milliye ünvanı altında fitne ve fesat çıkarmak, Anayasaya aykırı olarak halktan para ve asker toplamak, kendilerine uymayanları cezalandırmak, dahili asayişi bozanları kışkırtmak” suçlamasıyla gıyaben idama mahkum etmişti. Divan-ı Harb-i Örfi’de Damat Ferit muhalifi olan birçok kişi yargılandı.

Tevfik Paşa Hükümeti’nin İstanbul’da işbaşına gelmesinin ardından 14 Kasım 1920’de Nemrut Mustafa Paşa ve üç arkadaşı tutuklandı. Nemrut Mustafa Paşa hakkında 7 ay hapis cezası verilmesine karşın Padişah Vahdeddin, 7 Şubat 1921’de Nemrut Mustafa Paşa’yı affetti.

Haberin Devamı