Gazete Vatan Logo

Nedir bu Kore sevdası?

Günün 20 saati aralıksız Kore dizilerini izliyorlar; Korece öğreniyorlar. Türkiye'de 80 bin genç Kore'yle yatıyor, Kore'yle kalkıyor!

Nedir bu Kore sevdası?

Geçtiğimiz günlerde Linkedin’den gelen bir mesaj üzerine Kore hayranlarıyla röportaj yapmaya niyetlendik. Çünkü artık Türkiye’deki sayıları azımsanamayacak kadardı. Kore pop (K-pop) müziğiyle yatıyor, Kore dizileriyle kalkıyorlar. Nasıl bu kadar hızla büyüyorlar? Bu kadar ilgilerini çeken şey ne?
Röportaj günü yaklaştıkça aklımızdaki soruların hepsini o büyük soru bir bir yutmaya başladı: “İyi de; 16-17 yaşında bir Türk kızı hayatını niye Kore müziğine ve Kore dizilerine adar?”
Hatta; “Kore mi? Ne alaka?”

Aklımızda başka hiçbir soru olmadan Taksim’deki Kore Restoranı’nda hayranların en ateşlileriyle buluştuk.
Masada boy boy posterler, fotoğraf albümleri; üzerlerindeyse renk renk, baskılı tişörtler…
İçlerinden Aslı’yı seçtik; tüm Kore yıldızlarını anlattı. K-pop grupları arasında en ünlüleri Bing Bang, Super Junior ve Girls Generation’mış. İstediğimiz kısa kısa bilgilerdi ama Aslı, grupların şeceresini döktü; büyük bir iştahla yorumlarını sıraladı. Geçen gün katıldıkları programda ne giydiklerine kadar, artık Super Junior’la ilgili her detaya hâkimdik.

Yan masada Kader, Kore dili öğrenmeye çalışan bir arkadaşına bir şeyler yazıp, çizerek yardımcı oluyordu. Sonra öğrendik ki, hepsi yavaştan Korece’yi sökmeye başlamış. Hatta Emral, artık dizileri altyazısız izliyormuş. Zaten üniversitede ne okuyacağı da şimdiden belli: Kore Dili ve Edebiyatı. Neslihan, o sırada tam 14 bin kişinin takip ettiği Facebook’taki sayfasına yazılanları kontrol ediyordu.
Duygu ise emek emek hazırladığı fotoğraf albümüne bakıp, “Bir gün acaba Türkiye’ye gelirler mi?” diye hayal kuruyordu.



HER GÜN ALTI SAAT KORE
Onları birleştiren, Türkiye’de üye sayısı 80 bine yaklaşan Korea-Fans adlı internet sitesi… Ama aslında tüm bu hayranlığı başlatan 2005 yılında TRT’de ekrana gelen ‘Düşlerimin Prensi’ adlı Kore yapımı… Dizi, Kore Kralı’nın oğlu Prens Shin’in başından geçenleri konu alıyor. O tarihten bugüne defalarca kez tekrarları yayınlanan dizi, kısa sürede bağımlılık yapmaya başlıyor.
Bir diğer dizi, yeni çıkan müzik grubu derken, bir de bakıyorlar Korea-Fans’ın forumuna binlerce kişi akın etmiş. Günlerinin büyük bir kısmını buradaki forumda geçiriyorlar. Haftada yüzlerce konu açıyorlar; binlerce ‘entry’ giriyorlar. Popüler K-pop grubu Big Bang’in üyelerine sevgilileri üzerine saatlerce yazışabiliyorlar.
Aşağı yukarı günde 6 saatlerini Kore’ye adıyorlar. Sabah uyandıklarında ilk iş, Korea-Fans forumunu, Facebook hayran sayfalarını ve Koreli yıldızların Twitter hesaplarını kontrol etmek. Saat farkından ötürü, onlar uyurken Kore’de yeni bir gelişme olabilir.
Zaten Korece’ye de idollerinin Twitter’da ne yazdıklarını anlayabilmek için merak salmış çoğu. Gün boyunca diziler de seyredilmeye devam ediliyor.
17 yaşındaki Ebrar Gökçe, dizilerden birini seyretmediği gün uyuyamadığını söylüyor: “En az 95 farklı dizi izlemişimdir. Hatta bazı dizilerin tekrarlarını 6-7 kez izledim. Yazları aralıksız 20 saat dizi izlediğim de oluyor.”



AİLELER BU İŞE NE DİYOR?
Elbette bu Kore tutkularını çevresindekiler de kolay kolay anlayamamış. Başlarda ailelerinden gizli, diğer Korea Fans üyeleriyle buluşanlar bile varmış. Tam aksine Kore dizilerine anneleri sayesinde merak salanlar da yok değil. Bazıları anneannelerine bile Kore dizilerini sevdirmiş.
20 yaşındaki Aslı Tanrıverdi de önyargılarla savaşan Kore hayranı binlerce gençten sadece biri. Onun bu savaşta bir başka cephesi daha var: Başındaki türban. Ailesi, yakınındakiler Aslı’nın Kore sevdasını kabullenirken zorlu bir süreçten geçmişler:
“Ailem o kadar üstüme gelmedi. Şaşırdılar sadece. Ama artık alıştılar. Asıl sorunu arkadaşlarımla yaşıyorum. Bu kadar marjinal bir müzik dinlediğimi görünce benimle dalga geçenler bile oluyor ‘özenti’ diye… Ama tanıdıkça kabulleniyorlar; hatta onlar da ilgilenmeye başlıyor.” Aslı’nın en büyük hayali ise yılın altı ayı Kore’de, altı ayı Türkiye’de olabileceği bir iş.



PSY, AJDAR’LA BİR DEĞİL!
Biz, memleketin ‘diğer’ insanlarının ise Kore müziğiyle tek münasebeti bugün itibariyle PSY’ın ‘Gangnam Style’ı… Koreli şarkıcıyı onlar iki senedir takip ediyor. Televizyonda veya Twitter’da biri PSY’la dalga geçerse onları tutabilene aşk olsun. 24 yaşındaki Kader Tuncer PSY aşkını anlatıyor: “Ona bayılıyorum. Bir televizyon programında PSY’a Ajdar denilince, Twitter’da örgütlenip onları lanetledik. ”

ASIL SORU: NEDEN KORE?
Tıpkı bizdeki Kore hayranları gibi, Kore’de de Türkiye hayranları gün geçtikçe artıyormuş. İki ülkeyi ‘kardeş’ ülke olarak görüyor ve Kore dizilerindeki ‘erdemli’ konuların, aşk hikâyelerinin oldukça inandırıcı olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre, Koreliler dünyadaki en samimi, en sempatik ırk.

EN SEVİLEN DİZİLER
Gizli Bahçe: Türü, melo-fantezi. 20 bölüm yayınlandı. Oyun dünyası ve gerçek arasında geçen bir aşk hikâyesi. Kendi mağazasını yöneten Kim Joo Von’un, Ra Im’le tanıştıktan sonra hayatının nasıl değiştiğini anlatıyor.
Üzgünüm, Seni Seviyorum: Müzik endüstrisi ve sokak çetelerini bir araya getiren yapım, Türkiye’de en çok izlenen dizilerden biri. Yayınlanmış 16 bölümü var.
Boys Over Flowers: Dizi, Güney Kore’nin Gossip Girl’ü olarak biliniyor. Ülkenin en pahalı okuluna gidenlerin başlarına gelen sıra dışı olaylar anlatılıyor.

EN SEVİLEN OYUNCULAR
Hyun Bin: Kızlar en çok ona bayılıyor. 31 yaşında; bugüne kadar 10’a yakın dizide oynadı. Defalarca Güney Kore’de ‘En Popüler Oyuncu’ ödülüne layık görüldü
Kang So Ra: Dizilerin en sevilen yüzü. 22 yaşındaki genç aktris, Dream High ve Dr. Champ dizilerinde başrolü üstlendi.

EN SEVİLEN MÜZİK GRUPLARI
Super Junior: 3 değil, 5 değil; tam 13 erkekten oluşuyor bu grup. 300 kişi arasından seçildiler; 6 albüm çıkardılar. Asya’nın en beğenilen erkek grubu…
Girls Generation: 13 erkeğe karşılık, bu grupta da 9 genç kadın karşımıza çıkıyor. Sadece albümleriyle değil, aşk hayatlarıyla da çok konuşuluyorlar. Hatta muhafazakâr çevrelerce eleştiriliyorlar.

Haberin Devamı