Gazete Vatan Logo

Musul’dan geriye taş üstünde taş kalmadı

Irak Hükümeti dokuz aydır şiddetli çarpışmalara sahne olan Musul’un DEAŞ’ten kurtarıldığını duyurdu. Musul kurtuldu kurtulmasına ama kadim kentten geriye taş üstünde taş kalmadı, tüm tarihi eserler yerle bir oldu.

Musul’dan geriye taş üstünde taş kalmadı

DEAŞ geçtiğimiz ay Musul’un merkezinde yer alan Nuri Camii’ni de havaya uçurmuştu. 12. yüzyılda Nureddin Zengi tarafından inşa ettirilen ve Musul Ulu Camii olarak da biline tarihi yapı geçen ay bombalanarak tamamen yıkılmıştı. Eğik minaresiyle bilinen cami, Musul’un sembollerinden biriydi.

M.Ö 1250 yılında inşa edilen Asur İmparatorluğu’nun başkenti olan Nimrud kazılarında cinayet romanlarının efsane İngiliz yazarı Agatha Christie ve arkeolog eşi Max Mallowan 1950’li yıllarda beraber çalışmıştı. Ninova’daki Asur kralı Sanherib’in sarayı ve Nimrud’daki II. Aşurnasirpal sarayındaki bazı kıymetli tarihi eserler DEAŞ tarafından yok edildi.

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre Musul’un batısındaki 44 mahalleden 6’sı tamamen, 22’si de kısmen tahrip oldu.

Musul Arkeoloji Müzesi’nden geriye çok bir şey kaldığı söylenemez. Binlerce yıllık tarihi eserler, onarılamaz şekilde hasar görmüş durumda.

Yunus Peygamber Camii hem İncil hem Kur’an’da adı geçen Hz.Yunus adına yapılmış olan camiyi DEAŞ yerle bir etti. Asur kenti Ninova’yı oluşturan, iki dağdan birinin tepesinde olan cami tarihi önem taşıyordu.

Haberin Devamı

Samarra kenti yakınlarındaki İmam Dur Türbesi, Ortaçağ İslam mimarisi ve dekorasyonunun muhteşem bir örneğiydi. Geçtiğimiz Ekim ayında türbe DEAŞ tarafından havaya uçuruldu.