S-400’ler bahane, tek sorun Trump!

İsrail ve Norveç’in hem F-35’lerinin hem S-400’lerinin olduğuna dikkat çeken İsmail Demir: ‘Plana uygun devam ediyoruz. Alt düzeyde her şey yoluda. Mattis de destekliyor. Konu, Trump’ın tavrından ibaret’

ABD-Türkiye ilişkilerindeki gergin gündemin en önemli başlıklarından biri F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili tartışmalar.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile önceki akşam 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu’nda bu konunun ayrıntılarını konuştuk.

İşte Demir’in ağzından mevcut duruma ve teknik detaylara ilişkin aydınlatıcı bilgiler...

‘Dost düşman sistemi’ garantisi

ABD Başkanı Donald Trump, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslim sürecini geçici olarak durdurulmasına onay verdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD’nin bu karara ‘Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması’nı gerekçe göstermesinin bir bahane olduğunu iki örnekle anlattı:

- S-400’lerin 600 kilometre menzili var. Amerikalılar, sinyallerin F- 35’lerin en önemli özelliği olan radar görünmezliği konusunda endişe ediyorlar. İyi ama bakın İsrail’de F-35 uçuyor. Suriye’de S-400 var. Aynı şekilde Norveç’te F-35’ler uçuyor, hemen karşısında Rusya var. Yani bu bizim karşımıza çıkarılan bir bahane.

Haberin Devamı

Ayrıca, ‘dost düşman tanıma sistemi’ konusunda da biz garanti veriyoruz. Bunu Ruslarla da konuştuk, Amerikalılarla da. ‘Dost düşman tanıma sistemi’ni bir kendimiz yapacağız. Rusya ya da bir başkasıyla paylaşılmaz bu sistem. Bu milli bir mesele. Milli bir güvenlik meselesi ve kimseyle paylaşılmaz. Böyle bir durum söz konusu olmaz. Yani ABD’nin kaygılanması yersiz. Onların kaygısı olsun ya da olmasın bu bizim açımızdan zaten bir ön şart. Ruslar da biliyor. S-400 alımındaki ön şartlarımızdan biri bu gizlilik.

Plana uygun çalışmaya devam

Savunma Sanayii Başkanı Demir, yaşanan tartışmaların süreci olumsuz etkilemesine izin vermediklerini söyledi ve şu önemli bilgileri paylaştı:

Biz üretimimizi de, uçak alım sürecini de baştan yapılan plana sadık şekilde yürütüyoruz. Ödemelerimizi zamanında yapıyoruz. Bakın haftaya bir ödememiz daha var mesela. Şu ana kadar 800 milyon Dolar’ın üzerinde ödemeyi, taahhüt ettiğimiz şekilde ve takvime uygun olarak yaptık. Bu sadece uçak alımı değil. Ortaklık payları da var içinde.

Haberin Devamı

Pilotlarımız eğitimlerine devam ediyorlar. Biz burada, Malatya’da üs inşaatına yine takvime uygun şekilde devam ediyoruz. Yani her aşamada, hiçbir sorun yokmuşçasına devam ediyoruz.

Alt düzeydeki ilişkiler gayet iyi. Teknik kadrolar arasında hiçbir sorun yok. Her şey planlandığı şekilde yürüyor. Hatta daha üst seviyede de... Mesela ABD Savunma Bakanı Mattis de Türkiye’nin F-35 projesiyle ilgili olumlu görüşe sahip. Destekliyor.

- Biz zaten Amerikalı dostlarımıza “Gelin, birlikte çalışalım” diyoruz. Türkiye, NATO ittifakı içinde müttefiklerini rahat ettirmeye hazır. Bu noktada endişelerini gidermeye, kafalarındaki soru işaretlerini silmeye hazır olduğumuzu her vesileyle söylüyoruz.

Sonuç olarak gelinen noktada konu Trump’ın tavrından ibaret.

Türkiye projeden çıkartılabilir mi?
Türkiye’nin de içinde yer aldığı F- 35 projesinin diğer ortakları Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, İsrail, İtalya, Finlandiya, Japonya, Hollanda, Norveç, İngiltere, ABD ve Güney Kore. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin projenin dışında bırakılmasının, sadece ABD’nin isteği ya da kararıyla söz konusu olamayacağını söyledi.
Demir, “O noktaya geleceğine hiç ihtimal vermiyorum, zaten böyle bir konu gündemde de yok ama velev ki ABD Türkiye’nin projeden çıkartılmasını istedi; bu sadece onlar istiyor diye olacak bir şey değil. Projenin diğer ortaklarının da buna tamam demesi lâzım. Böyle bir karar ancak ortakların oy birliğiyle alınabilir” dedi.
Türkiye’nin F 35 projesinin dışına itilmesi gibi bir durumun siyasi ve diplomatik sonuçları olacağını belirten İsmail Demir, “Böyle bir durum yok ama sadece teorik olarak söylüyorum, olursa, bu diğer ortaklar için ciddi bir maddi külfet de yaratır” diye konuştu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR