Dört eski genel başkanın buluşması

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) dört eski genel başkanı bir aradaydı dün.

Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen; Deniz Baykal’ı ziyarete gittiler.

***

Karayalçın ve Öymen, dün önce, saat 12’de CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi, sonra da saat 14’te Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettiler.

Bu iki görüşmenin ardından, Hikmet Çetin’in de katılımıyla üç eski genel başkan, tedavisi sürmekte olan Baykal’ı ziyaret etmek için Ankara Bilkent’teki TSK Rehabilitasyon Merkezi’ne gitti. Öğleden sonra saat 4’te bir araya gelen dört eski genel başkanın görüşmesi 40 dakika civarında sürdü.

***

Aldığım bilgilere göre;

Deniz Baykal’ın 8 Temmuz’da TBMM’nin açılış oturumuna, en yaşlı üye sıfatıyla başkanlık yapıp yapmayacağı konusu görüşmede gündeme gelmemiş.

Lâkin son dönemde ziyaretine giden herkesin ortak kanaati, Deniz Baykal’ın tedavisine bu motivasyonla devam ettiği yönünde. Doktorlarının da onay vermesi hâlinde, Baykal’ın isteği o gün, o koltukta olmak.

Görünen o ki; Deniz Baykal yeni yasama döneminin açılışında frakını giyip Meclis’e gidecek, ilk yemini ederek oturumu açacak ve ardından başkanlık koltuğunu kendisinden sonra en yaşlı üye olan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’a devredip TBMM’den ayrılacak.

Haberin Devamı

***

Yine öğrendiğim kadarıyla, dört genel başkanın 40 dakikalık sohbeti, seçim sonuçlarının ardından CHP’de neler yapılması gerektiği konusunda yoğunlaştı.

Murat Karayalçın, gün içinde önce Muharrem İnce, ardından da Kemal Kılıçdaroğlu’na ayrıntılarıyla ilettiği önerileri Baykal’ın odasında da kısaca anlattı.

Karayalçın’ın formülünü şu başlıklarla özetleyebilirim:

- CHP’nin farklı toplum kesimleriyle bağlar kuracak yeni bir yöntem geliştirilmesi.

- Yapılacak bütün çalışmalarda artık başkanlık sisteminin temel alınması.

- CHP’de hem genel merkez hem de örgütün siyasi mimarisinin bu anlayışla güncellenmesi.

- Yerel seçimlerde aday belirleme süreci için yeni bir mekanizma bulunması.

***

Karayalçın’ın yeni döneme ilişkin öneri ve projelerini dinleyen Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen de; CHP’de yeni dönemin güncel bir anlayışla ele alınması konusunda hemfikir oldular.

Haberin Devamı

Eski genel başkanlar, partide kapsamlı ve ciddi bir yeniden yapılanma sürecinin başlatılması gerektiği konusunda görüş birliğindeler.

Dört tecrübeli siyasetçi; sadece yönetimdeki isimlerin değişmesiyle partinin kronik sorunlarına çözüm bulunamayacağını belirtip uzun soluklu, sistemli ve nesnel bir çalışma yapılması gerektiği fikrinde buluştular.

DİĞER YENİ YAZILAR