Brüksel’den bakınca…

BRÜKSEL / BELÇİKA

NATO Türkiye’nin gündemine genellikle beklentileri karşılayamadığı zaman gelir malum.

Bölgesinde Türkiye’nin güvenliği için risk oluşturan gelişmeler ortaya çıkar… NATO’dan ani reaksiyon göstermesi beklenir. NATO da bu beklentiyi boşa çıkarır ve Ankara çağrı yapar, tepki gösterir.

Genellikle böyle olur. Hatta adeta geleneksel tavrıdır NATO’nun bu atalet.

Sadece son dönemde değil, hep böyleydi… Ta 1995’te Sırpların Bosna Hersek’te yaptıkları katliama müdahale de gecikmiş ve o büyük dram tarihe geçmişti.

***

Üç gündür NATO Karargâhı’ndayız. Belçika’nın başkenti Brüksel’de…

Burada habercilik yapan hem Türk hem de dünyanın farklı ülkelerinden meslektaşlarımızla konuştuğumuzda, NATO Genel Sekreteri için kullandıkları ilk ifade, “Kendini tekrar eden kişi” oldu. Mevcut genel sekreter Norveçli Jens Stoltenberg’e özel bir durum değil bu. Onun da seleflerinden devraldığı ve muhtemelen haleflerinin de sürdüreceği bir NATO geleneğine dönüşmüş bu durum.

***

Brüksel hem Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti hem de NATO’nun merkezi.

Haberin Devamı

AB Türkiye ilişkileri malum…

Yalnız NATO farklı.

Türkiye’nin NATO’da ciddi bir ağırlığı, itibarı var.

Ve aslında Türkiye de NATO ile ilişkilerini bu durumun gereğine uygun yürütüyor.

Belki kamuoyunun gündeminde çok fazla yer bulmuyor, bulmadı ama mesela son Zeytindalı Operasyonu’a dış dünyadan kayda değer bir tepki gelmemesinin ardında NATO Karargâhı’nda verilen ciddi bir mesai var.

NATO’daki Türk delegasyonu, harekâtın ilk gününden itibaren üye ülke askeri misyonlarını detaylı şekilde bilgilendirmiş, hatta operasyon bölgelerinden gelen görüntüleri muhataplarına izletmiş.

Başta sivillere yönelik hassasiyet olmak üzere operasyonun aşamaları yerinden gelen kayıtlar eşliğinde gün be gün anlatılmış NATO üyesi ülkelerin temsilcilerine.

Zeytindalı Harekâtı’na dış dünyadan olumsuz tepki gelmemesinin ardındaki önemli faktörlerden birinin Brüksel’de yapılan bu çalışma olduğu ortada.

Pompeo’nun ilk durağı

Mike Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni dışişleri bakanı olarak göreve (TSİ) önceki gece başladı.

Haberin Devamı

Yemin etti ve yola çıktı Pompeo. Dün sabah Brüksel’deydi.

Ayağının tozuyla NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Amerikan Dışişleri (yeni) Bakanı’nın ikili görüşme listesinin ilk sırasındaki isim Mevlüt Çavuşoğlu’ydu.

Pompeo’nun Washington’dan Brüksel’e taşıdığı çantadaki dosyalar arasında öne çıkanlar İran, Rusya ve Suriye başlıklı olanlardı.

DİĞER YENİ YAZILAR