Neden 26 Ağustos değil, 24 Haziran?

26 Ağustos Pazar günü, seçimlerin yapılması için uygun bir tarih değil.

Her şeyden önce 9 günlük bir Kurban Bayramı tatilinin son günü.

Bu yıl Kurban Bayramı 21 Ağustos’ta başlıyor, 24 Ağustos’ta bitiyor. Arife günü olan 20 Ağustos Pazartesi zaten yarım gün resmi tatil. Öncesindeki hafta sonu yani 18 – 19 Ağustos’un ardından o yarım günün de tatile dahil edilmesi büyük ihtimal. Bayramın son günü Cuma. Sonrasındaki hafta sonunu (25 – 26 Ağustos) da eklerseniz, toplamda 9 günlük bir tatil söz konusu.

- Ayrıca o günler zaten bir taraftan yaz tatilinin son dönemi, diğer taraftan da hac mevsimi. On binlerce insanımız hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda olacak.

- Son olarak, madem artık dönüşü olmayan bir noktadayız ve erken seçim yapılacak, o zaman mümkün olan en erken tarihte olmasında fayda var. Seçim süreçlerinde beklentiler ve belirsizlikler de olur. Böyle bir ortamın olabildiğince kısa sürmesi herkesin ve tabii ülkenin faydasınadır.

***

Bu çerçeve, önceki gün Ak Parti grup toplantısının ardından Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Meclis’teki makam odasında yapılan toplantıda çizildi.

Haberin Devamı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerdiği seçim tarihi de işte bu gerekçelerle değişti.

Erdoğan’ın dün Beştepe’de ağırladığı Bahçeli’ye yukarıdaki sebeplerle 26 Ağustos yerine 24 Haziran tarihini önerdiği, Bahçeli’nin de bunu kabul ettiği konuşuluyor Ankara’da.

Gruptaki 2019 vurgusu

Tarih değişikliğini getiren argümanların dışında, AK Parti kulislerinde şu son 48 saatte yaşananlara dair altı çizilen noktaları başlık başlık şöyle sıralayabilirim:

- Bahçeli’nin “26 Ağustos’ta erken seçim” çağrısı yaptığı önceki günkü MHP grup toplantısının hemen ardından düzenlenen Ak Parti grubunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhur ittifakını 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine de taşıyoruz. Anayasa değişikliği 2019 Kasım seçimlerinde tamamen yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı. Bu tercih, “Biz, hep söylediğimiz gibi erken seçimden yana değiliz” mesajını son bir kez vurgulamak anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

- Erdoğan’ın toplantı çıkışı gazetecilerin konuyla ilgili sorularına verdiği “Sayın Bahçeli ile yarın (dün) 13.30’da Külliye’de görüşmemiz olacak. Görüşmemizde gerek bu süreçle ilgili, gerek bu tür açıklamayla ilgili; orada değerlendiririz. Şu anda benim herhangi söyleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerimi zaten grupta söyledim” yanıtı da, grup kürsüsünden verdiği 2019 mesajına atıf niteliğindeydi.

Ok yaydan çıktı

- Erdoğan bu sözlerinin ardından Meclis’teki makamında Başbakan Binali Yıldırım ve partisinin kurmaylarıyla bir araya geldi. O toplantıda üzerinde uzlaşılan görüş – mealen - şu şekilde oluştu:

“Biz ne kadar istemesek de, erken seçimin zaten sürekli konuşulduğu ortamda Cumhur ittifakındaki ortağımız tarih vererek bu çağrıyı yaptıktan sonra bu işin artık geriye dönüşü kalmadı. Bahçeli’nin açıklaması üzerine erken seçime “Hayır” demenin siyasi sonuçları olacağı açık. Siyaset böyle durumları krize değil, fırsata dönüştürmek için yapılır. Artık ok yaydan çıktığına göre, bizim de bu duruma uygun stratejiler belirleyip ona göre hareket etmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

***

Yazının başında aktardığım detaylar, Erdoğan’ın başkanlığında yapılan işte o toplantıda belirlendi ve dün Beştepe’deki Erdoğan – Bahçeli görüşmesi sadece yarım saat sürdü.

Ve Cumhurbaşkanı, görüşme sonrası “Erken seçime evet ama 26 Ağustos değil, 24 Haziran’da” açıklamasını yaptı.

DİĞER YENİ YAZILAR