Vergi zammı neden şimdi?

Türkiye iki gündür vergi artışlarını konuşuyor.

Motorlu Taşıtlar’dan finans sektöründe kurumlar vergisine, gelir vergisinden şans oyunlarına birçok kalemde vergiler artıyor.

Üstelik bazılarında öyle birkaç puan da değil.

***

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı vergi zamları, hepimizinin cebinden -doğrudan ya da dolaylı olarak- artık daha para çıkacağı anlamına geliyor. Yani Türkiye’de günlük yaşamın daha da pahalanması...

Vergi artışları her ülkede ve her dönemde kamuoyunu rahatsız eder. Hele böyle bir seferde yüksek oranda olanlar.

Tartışma gelir, ‘vergide adalet’ noktasına dayanır hep.

‘Az kazanandan az, çok kazanandan çok’ prensibine.

Bugün bir kez daha olduğu gibi...

***

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem önceki gün NTV canlı yayınında, Maliye Bakanlığı’nın vergi artış kararını gereksiz bulduğunu söyledi.

Ertem, 2018 2020 Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili olarak Maliye bürokrasisinde gereksiz bir telaş olduğu kanaatinde.

Bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının yüzde 1,6 hedefine çekilmesi konusundaki ısrarı doğru bulmadığını söyleyen Cemil Ertem, vergi zamlarının şu aşamada gerekli olmadığını belirtti ve Maliye’nin bu kararının bir ‘önlem’ olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

***

Dün Ankara’da konuyla ilgili kimle konuşsam farklı cümlelerle aynı değerlendirmeyle karşılaştım.

Şöyle ki...

2019’da hem yerel hem de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Dolayısıyla 2018 yılında ekonomide vatandaşı rahatsız edecek adımlar atılmayacağını tahmin etmek güç değil. Siyasetçiler bu dengeleri gözetir, gözetmek zorundadır. O yüzden, bütçe dengelerini gözeterek, gelecek yıl mecbur kalmamak adına, bugünden tedbir alınmış olmasını normal karşılamak gerek.

Kapsamlı ve yüksek oranlı vergi artışı konusunda Ankara’daki genel kanaati işte böyle özetlemek mümkün.

***

Vergi artışı kararında en çok konuşulan MTV biliyorsunuz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2018 itibariyle yüzde 40 oranında artacak. MTV’de aynı zamanda yeni bir sisteme geçilecek. Bugüne kadar sadece motor hacmine göre belirlenen vergi miktarları artık bunun yanı sıra binek otomobilin değeriyle doğru orantılı olarak artacak.

Haberin Devamı

Şu görüşle bitireyim...

Vergi zammı kararını duyan bir arkadaşım şunları yazdı önceki gün:

“Bence hükümet haklı. Hatta az bile yapıyor. Otomotivdeki KDV ve ÖTV oranlarından, lâfa gelince herkes şikayetçi. Keza, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmaktan dert yanıyoruz öyle değil mi? Ama bak, bakan da söyledi, sıfır binek otomobil satışı her yıl artıyor. Ayda 2 bin lira maaş alan, hatta asgari ücretle çalışan ama banka kredisiyle sıfır otomobil alan çok insan var. Toplu taşıma araçlarını kullanmaktan geçtim, ikinci el ile bile yetinmeyip sıfır alıyorlar. Sonra o krediler ödenemiyor, araçlar birkaç ay sonra satılıyor o ayrı. Son model, pahalı cep telefonu kullanma alışkanlığı gibi... E böyle bir tüketim anlayışı olan insanlara bu vergi oranları az bile.”

Dedim ya, bu da bir görüş...

DİĞER YENİ YAZILAR