Nereden çıktı bu erken seçim gündemi?

Erken seçim olur mu?

Ankara’da son günlerde en çok sorulan soru bu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yöneticileri bu soruyla her karşılaştıklarında aynı yanıtı veriyorlar.

Hükümet üyeleri de, parti yetkilileri de “Gündemimizde erken seçim yok” diyorlar ama soru bir türlü gündemden düşmüyor.

AK Parti’ye göre CHP’nin planı

İktidar partisinin önemli isimlerinden biri, “Nereden çıktı bu erken seçim gündemi” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Birileri erken seçim gündemi oluşturmak istiyor. Mesela CHP bir erken seçim baskısı oluşturmak, ülkeyi böyle bir atmosfere sokmayı hedefliyor. Bizim erken seçime gitmek gibi bir niyetimiz, bir düşüncemiz yok çünkü bizim şu süreçte çok önemli başka işlerimiz var. Biz şu anda hükümeti elden geçiriyoruz, partiyi elden geçiriyoruz, teşkilatları elden geçiriyoruz, gerekli tahkimatları yapıyoruz, hazırlıkları yapıyoruz. Bizim bu gündemimizi baltalamak, bizim bu alanlardaki konsantrasyonumuzu bozmak, enerjimizi bölmek için bir erken seçim gündemi pompalıyorlar. Biz seçim gündemi oluşmasını istemiyoruz ve bu nedenle bu konunun konuşulmasını da istemiyoruz.”

Haberin Devamı

Erdoğan’ın (öz)eleştirileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti genel başkanlığına döndükten sonra birkaç defa seslendirdiği özeleştiri niteliğindeki görüşlere gelince…

Örneğin, “Teşkilatlarımızda ciddi bir metal yorgunluğu var” cümlesi.

Ya da, “Bencillik batağında çırpınan defolu kişilerle bu zorlu mücadeleyi yürütemeyiz” sözü.

Ve son olarak, “Gerileme yaşandıysa maalesef yaptığımız yanlışlardan” ifadesi.

Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri, dışarıdan bakıldığında, rahatlıkla, ‘kendisinin partinin başında olmadığı dönemde AK Parti’de yapısal sıkıntılar doğduğu’ şeklinde algılanabilir. Nitekim genel algı de bu yönde.

Ancak parti yönetiminin önemli isimleri, Erdoğan’ın partiye yönelik eleştirilerini (özeleştiri) “Kişisel değil, ilkesel” diye değerlendiriyorlar.

Parti yöneticilerinden biri durumu şöyle özetledi:

“Cumhurbaşkanımız bu sözleriyle AK Parti’nin değerlerinden, ilkelerinden, tevazuundan uzaklaşan herkesi kast ediyor. Bu ilkesel bir eleştiri. Teşkilatlarda yapılacak yenilenme çalışmasıyla bu durum ortadan kalkacak ve partiye taze kan pompalanacak. Yenilenme ihtiyacı da zaten bizatihi bu eleştirilere konu olanlardan kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı

Özetle, iktidar partisi ‘erken seçim’ konusunun bir an önce gündemden düşmesini istiyor. Bakanlar ve parti yöneticileri konuyla ilgili sorulara artık muhatap olmak bile istemiyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR