Komuta kademesi aynen devam eder mi?

Üç hafta önce bu sütunda, üç hafta sonra yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına ilişkin bir yazı yer almıştı.

“2017 Yaz Şurası’nın Önemi” ( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-1076045-yazar-yazisi-2017-yaz-surasinin-onemi/ ) başlıklı o yazıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinin 30 Ağustos’tan itibaren nasıl şekilleneceğine dair kulis bilgileri, öngörü ve duyumlar vardı.

Dediğim gibi, o yazının üzerinden üç hafta geçti. Şuraya da üç hafta var.

***

YAŞ toplantısı için hazırlıklar sürüyor. Her kuvvet kendi içindeki çalışmaları tamamladı sayılır. Kurmay albaylar ile general ve amirallerin terfi, görev süresi uzatma ve emeklilik kararları personel başkanlıkları tarafından kuvvet komutanına arz edilmek üzere hazır.

Süreçte artık mevzuat gereği - Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da etkin şekilde yer alıyor. Orgeneral ve oramirallerin durumu ise Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve nihayet Cumhurbaşkanı’nın vereceği karar ile netleşecek.

***

Malum, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar 2019’a kadar görevde.

Haberin Devamı

Üç kuvvet komutanlığında ise normal şartlar altında - 30 Ağustos itibariyle nöbet değişimi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süreleri doluyor.

Teamüllere göre bu üç kuvvet komutanının emekli olması, yerlerine de yeni silah arkadaşlarının gelmesi gerekiyor.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in bu görevde yine normal koşullarda bir yılı daha var. Ama dediğim gibi bunlar, teamüllerin gereği ve normal şartlar altında olması beklenenler.

***

Soru şu...

Pekiyi Türkiye’de şartlar normal mi?

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ve bu kapsamda art arda çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile artık TSK teamüllerinden söz etmek mümkün değil. Şartların normal olmadığının somut göstergesi de devam eden OHAL. Adı üzerinde, hâl olağan değil...

***

İşte bu ortamda, YAŞ toplantısına üç hafta kala Ankara kulislerinde kuvvetli bir olasılık konuşulur oldu.

Haberin Devamı

“Neden olmasın” denilen ihtimâl; TSK’nın komuta kademesinde bu sene herhangi bir değişikliğe gidilmemesi.

Yani her üç kuvvet komutanının da görev sürelerinin birer yıl uzatılması ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte mevcut mesailerine aynen devam etmeleri.

Bu, teknik olarak mümkün.

KKK Orgeneral Çolak 1954, HKK Orgeneral Ünal ile DKK Oramiral Bostanoğlu da 1953 doğumlular. Yani yaş haddine takılmıyorlar. 65 yaş sınırı, bu sene görev sürelerinin uzatılmasının önünde engel değil.

***

15 Temmuz travması henüz yeni yeni atlatılırken, TSK’da darbe girişiminin ardından başlayan temizlik halen sürerken, diğer taraftan terörle yurt içi ve sınır ötesinde mücadelede kayda değer bir ivme yakalanmışken kadroda değişikliğe gidilmemesi seçeneği Ankara kulislerinde mantıklı ve makul karşılanıyor.

‘Aynı kadroyla bir yıl daha devam etme formülü’nü mümkün (hatta muhtemel) görenlerden bazıları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz’un ardından Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile ilgili bir soruya verdiği “Dere geçerken at değiştirilmez” yanıtını hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Ancak kulislerde ne konuşulursa konuşulsun, kim neyi ne derece mantıklı, ne kadar makul bulduğunu söylerse söylesin; konuyla ilgili konuştuğum herkes aynı noktada birleşiyor ve son cümleleri şu oluyor:

Nihai kararı Cumhurbaşkanı verecek.

DİĞER YENİ YAZILAR