Bedelli askerlik ve son KHK

“Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar. Terörle mücadele sürerken bedelli askerliğin konuşulmasını dahi doğru olmadığını düşünüyorum.”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık dün NTV canlı yayınında aynen böyle konuştu.

***

Bedelli askerlik beklentisi içinde olanların Bakan Işık’ın bu yaklaşımına itirazı var.

Özellikle sosyal medya üzerinden kamuoyu yaratmakta adeta profesyonelleşen ‘bedelli lobisi’nin tezi şu:

“Terörle mücadelede artık profesyonel askerler görev yapıyor. Çıkması halinde bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak olanlar ise zaten zorunlu askerlik yükümlüleri. Üstelik de zaten belli bir yaşın üzerinde olanlar. Yani olası bir bedelli askerlik uygulamasının kapsamına girecek olanlar zaten terörle mücadele eden kadrolardan farklı bir kitle. Dolayısıyla bedelli askerlik konusunun askerin moralini bozması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.”

Haberin Devamı

‘Bedelliciler’ böyle düşünüyor ve görünen o ki sosyal medyada yarattıkları zincirler üzerinden ısrarlı arayışlarını sürdürecekler.

***

Lâf aramızda, mesajlarıyla yıllardır sadece siyasetçileri değil biz gazetecileri de bıktırıp usandıran ‘sosyal medya bedelli askerlik tugayı’ (!) nın mensuplarına önceki gece Resmi Gazete’de yayınlanan son Kanun Hükmünde Kararname’yi (KHK) hatırlatmak isterim.

691 sayılı o KHK ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na şöyle bir madde eklendi:

“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil bu kanunda yazılı geçerli mazereti olmayanlar, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınırlar.”

Kanuna böyle bir madde eklenmesindeki amaç elbette farklı. Bedelli askerlik mevzusuyla bunun doğrudan bir ilgisi tabii ki yok ama söylemeye çalıştığım şu:

Haberin Devamı

Askere alımda gündem bu seviyelere ulaşmışken sizce bu ortamda bir bedelli askerlik kararı çıkar mı?

OMEGA 3’TE AĞIR METAL RİSKİ

Beyin ve kalp, damar sağlığı başta olmak üzere insan vücuduna faydaları kanıtlanmış bir ürün biliyorsunuz balık yağı.

Piyasada Omega 3 takviyesi olarak satılan ve tüketilen birçok ürün var. Geçen gün bir eczacı arkadaşım sayesinde bu ürünler ile ilgili yeni bir detay öğrendim. Belki de benim için yeni bir bilgidir ama önemli bir ayrıntı…

Eczaneye uğradığımda, kasanın yanında, en öndeki kutular dikkatimi çekti. İthal bir balık yağı / Omega 3 kapsülü.

Muadillerinden bayağı pahalı olduğunu görünce farkını sordum.

Kutunun bir köşesindeki damgayı gösterip, ürünün adını şimdi hatırlayamadığım özel sertifikalı olduğunu söyledi arkadaşım.

“Ne ifade ediyor o sertifika” dediğimde aldığım cevap şu oldu: “O sertifika, bu üründeki Omega 3’ün ağır metallerden arındırılmış olduğunun garantisi.”

Haberin Devamı

Yani…

Benim buradan anladığım, piyasadaki Omega 3 takviyelerinin en azından bir kısmı - ağır metal içeriyor olabilir.

“Beyin, kalp ve damar sağlığımızı koruyalım diye aldığımız Omega 3 kapsüllerinde ağır metal riski mi var” sorusunu bu vesileyle Prof. Osman Müftüoğlu’na havale etmiş olayım.

Hocam, cevap bekliyorum…

Sağlık ve huzur içinde, gönlünüze göre bir bayram dileğiyle…

DİĞER YENİ YAZILAR