ABD'ye öncü trio (*)

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın dün Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitti.

Fidan - Akar - Kalın üçlüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 gün sonra ABD’nin başkenti Washington DC’ye yapacağı önemli ziyaret öncesi, hazırlık görüşmelerini yapacaklar.

Kritik gündeme hazırlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Mayıs tarihinde Beyaz Saray’da, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek.

Bu randevu, Erdoğan’ın Amerika’nın yeni başkanı ile ilk yüz yüze temas olması itibariyle ayrı bir anlam taşıyor.

Trump-Erdoğan buluşmasının gündemi de çok yoğun.

İki devlet başkanının masasındaki dosyaların her biri ayrı öneme sahip.

Ankara’dan dün Washington’a giden ‘kritik trio’ da işte o görüşmenin alt yapısını hazırlayacak. 16 Mayıs’ta Beyaz Saray heyetinde yer alacak üç kritik isim, muhataplarıyla görüşmelere bugün başlıyor.

Masadaki başlıklar

Suriye başlığında; Türkiye ile Rusya’nın geldiği son noktanın yanı sıra ABD’nin bu ülke topraklarında YPG ile iş birliği yapmaya devam etmesi, Türkiye’nin de bu duruma tepkisi Beyaz Saray’daki buluşmanın en kritik bölümlerinden olacak. Muhtemel Rakka operasyonu da bu bağlamda ele alınacak.

Haberin Devamı

Keza Irak... Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkiler, bölgedeki PKK varlığı ve Türkiye’nin yürüttüğü sınır ötesi terörle mücadele konuları Erdoğan Trump görüşmesinde masada olacak.

Ankara açısından büyük önem taşıyan dosyalardan biri de, malum, FETÖ meselesi. Türkiye, ABD’den Fethullah Gülen’in iadesi ve FETÖ yapısıyla mücadelesine destek isteğini yineleyecek.

Kimler ile görüşecekler?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, MİT Müsteşarı Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Kalın’dan oluşan üçlü heyetin Washington programına gelince...

Ankara’daki güvenlik ve istihbarat kaynakları kesin olmamakla birlikte - ‘öncü’ olarak nitelenen bu üçlünün görüşeceği isimlerin ‘mevkidaş’ları olacağı yorumunu yapıyor. Yani...

Son dönemde Hulusi Akar ile art arda görüşmeler yapan ABD Genelkurmay Başakanı Orgeneral Joseph Dunford, göreve gelmesinin ardından ilk dış ziyaretini Ankara’ya yapan CIA Başkanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster.

Haberin Devamı

Bu arada, McMaster’a bir parantez açmakta fayda var...

Birinci Körfez Savaşı, ardından da Afganistan ve Irak’ın işgallerinde gösterdiği performans sebebiyle ABD’de ‘savaş kahramanı’ olarak adlandırılan Korgeneral McMaster, 2014 yılında Time Dergisi tarafından “Amerikan Ordusu’nun geleceğinin mimarı” olarak nitelenip ‘dünyanın en etkili 100 kişisi’ listesinde yer almış bir isim.

Salı günü dönüyorlar

Kalın - Akar - Fidan üçlüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 17 Mayıs tarihlerindeki resmi ziyaretine kadar Washington DC’de kalmayacak. Aldığım bilgiye göre, 9 Mayıs Salı günü Türkiye’ye dönecekler.

Üç yetkili, ABD’de yaptıkları görüşmeler hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyette yer alacak diğer üst düzey isimlere bilgi verecek ve böylece gezinin son hazırlıkları Ankara’da tamamlanacak.

Haberin Devamı

Üçlü, Washington DC Ankara hattındaki bu mesailerinin sonunda, 14 Mayıs’ta Çin’in başkenti Pekin’e, oradan da direkt ABD’ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi heyetinde yer alacak.

(*) Üçlü.

DİĞER YENİ YAZILAR