Erdoğan’ın Mayıs trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mayıs ayında belki de son yılların en yoğun dış gezi programına hazırlanıyor.

***

Bu ayın sonunda Hindistan’a resmi bir ziyaret yapacak Cumhurbaşkanı. 30 Nisan ve 1 Mayıs’taki bu resmi gezinin ardından, kesinleşmiş diğer iki yurt dışı seyahat daha var.

İlki 14 15 Mayıs tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’e, diğeri de 24 25 Mayıs’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’e.

Pekin’de, 65 ülke liderlerinin katılacağı zirveyle ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ adlı, modern İpek Yolu projesi hayata geçecek.

Brüksel’de ise NATO toplantısı var. 25 Mayıs’ta NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde olacak Erdoğan.

***

Bunların dışında, Hindistan gezisiyle Çin seyahati arasındaki bir tarihte Rusya’ya bir ziyaret planlanıyor.

Tarih henüz netleşmiş değil ama Mayıs ayının ilk iki haftası içinde bir Erdoğan Putin görüşmesi muhtemel gözüküyor.

***

Mayıs’ın ikinci yarısında da, yani Çin gezisi ile Brüksel’deki NATO Zirvesi’nin arasındaki bir tarihte de ABD ziyareti için hazırlık yapılıyor. Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıkladığı, Trump - Erdoğan görüşmesi için.

Haberin Devamı

Beyaz Saray yetkilileriyle Beştepe’deki muhatapları arasında uygun tarihin belirlenmesi için temaslar başladı.

***

Wahsington DC’de gerçekleşecek bu ilk yüz yüze temas, hiç şüphe yok ki, yakın geleceğin gündemini de belirleyecek.

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerdeki mevcut durum malum. Konuşulması, planlanması, onarılması, çözülmesi gereken çok başlık var. Ankara’nın da Washington’un da yeni bir başlangıca ihtiyacı var.

Tayyip Erdoğan ile Donald Trump’ın birlikte yapacakları ve / veya yapmayacakları, sadece iki ülke arasındaki ilişkileri şekillendirmeyecek.

ABD ile Türkiye’nin stratejik ortaklık anlayışı doğrultusunda alacağı kararlar Ortadoğu’daki gelişmeler üzerinde de doğrudan belirleyici olacak.

***

Tabii bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs ayındaki trafiğinde, ziyaretlerin sırasını da gözden kaçırmamak gerekiyor.

Dikkat etmişsinizdir; Erdoğan, Trump ile baş başa görüşmeye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmiş olarak gidecek.

Haberin Devamı

***

Ve son bir not…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böylece, “Dünya beşten büyüktür” sözüyle eleştirdiği Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkeden üçüne, bir ay içinde gitmiş olacak. Yani Fransa ve İngiltere dışındaki üç daimi üye ABD, Çin ve Rusya’ya.

Hindistan ziyareti ve Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi’ni de eklediğinizde; Türkiye’nin Mayıs ayı içinde nasıl bir gündem yaşayacağını tahmin edebilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR