‘Merkel, mitinglerde bir sorun olmaz dedi’

Bakan Bozdağ’ın toplantısının engellenmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel’le konuştuklarında referandum mitinglerinin sorun olmayacağını söylediğini açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım dün Ankara’dan Sinop’a giderken ATA uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı, Almanya’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Türklerle yapacağı toplantıyı engellemesini değerlendirdi.

- Die welt muhabirinin tutuklanması nedeniyle Almanya’dan Türkiye’ye bir misilleme mi söz konusu?

“Umarım öyle değildir. Öyle ise daha vahim. Bu tam bir çifte standart olur, böyle bir anlayışı gösterir. Bizim 4500 bölücü terör örgütü mensubunu iade talebimiz var. Biz yargının işine karışamayız diye bir kenara koyuyorlar.”

‘Kabul edilemez’

- Teröriste evet, demokrasiye hayır diye bir durum mu söz konusu?

“Türkiye’ye gelince efendim bunlar niye gözaltına alınıyor, niye tutuklanıyor diye soruyorlar. Almanya’ya gelince bu yargının işi, biz yargının işine karışamayız diyorsa doğru olan o değildir. Bizde de aynısı oluyor, bu yargının işi bizim karışmamız doğru olmaz. O kişinin, mahkemesi görülecek ve kararı verilecek. Ama bizim canımızı sıkan cezası kesinleşmiş bir şahsın (Can Dündar), devlet protokolü ile muamele görmesidir. Bu kabul edebilir bir şey değildir.”

Haberin Devamı

- Merkel, baş başa görüşmenizde size mitinglerle ilgili bir değerlendirmede bulundu mu?

“Biz konuştuk, herhangi bir sorun olmaz mitinglerde dedi. Zaten bu bizim en doğal hakkımız. Vatandaşlarımızı referandum konusunda doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Merkel ile de telefonla bir görüşme yapacağım, arkadaşlar hazırlık yapıyorlar. Bu işleri konuşmamız lazım.”

‘Dost ve müttefikiz’

- Almanlar’ın referandumdan evet çıkmasına dair endişeleri mi var?

“Biz demokrasimizi daha da güzelleştirelim istiyoruz. İstikrarı daha da sağlamlaştırıyoruz. Türkiye’nin lehine olabilecek değişiklikten Almanya niye kaygılansın? Almanya bizim dost ve müttefikimizdir. Birinci dünya harbinde beraber harp etmişiz.”

- Almanya, Türkiye’nin Suriye’de proaktif rol üstlenmesinden rahatsızlık duyuyor olabilir mi?

“Yok, benim gördüğüm, yani orada maalesef FETÖ ve bölücü PKK terör örgütünün çok muhipleri var, ciddi bir propaganda güçleri var. Onlar Alman kamuoyunu ifsad ediyorlar. Belki siyaset de bunun etkisinde kalıyor olabilir.”

Haberin Devamı

- Bunlar hep vardı...

“Zamanla göreceğiz, biz iyi niyetli düşünmek istiyoruz. Biz, aksi ispatlanmadıkça iyi niyetli olmak durumundayız. Umarım bu tip çıkışlarla bu dostluğa daha fazla zarar verilmez.”

Çifte vatandaşlık

- Çifte vatandaşlığı hedef alan bir durum mu gelişecek, yasal düzenlemelere gidebilirler mi?

“Çifte vatandaşlık konusu da ayrı bir sorun. Birçok ülkeye uygulanmayan Türkiye’ye uygulanıyor. Ne kadar Brezilyalı var Almanya’da mesela, Almanya’da 3 milyonun üzerinde Türk kökenli vatandaşımız var. Onlardan bunu esirgemek çok adil bir davranış değil.

- Çifte vatandaşmış Die Welt muhabiri

“Onun Alman vatandaşlığı Almanya’da geçer, Türkiye’de Türk kimliği taşıyan Türk vatandaşıdır. Türkiye’de iken biz ona Alman vatandaşı muamelesi yapamayız.”

‘Evet oyları artar’

- Evet oylarına zarar verir mi?

“Hayır, aksine artar. Bizim vatandaşımız bundan gerekli mesajı alır ve gereğini de yapar. Türkiye’de zaten Allah’ın izniyle bizim bir sıkıntımız olmaz.”

Haberin Devamı

- Sol parti başkanının turist göndermeyin diye çağrısı vardı. Sanki Türkiye ile ilgili başka bir sorun varmış gibi?

“Malum tabii Almanya’da da seçim var. Seçim dolayısıyla çok değişik tonda söylemlere şahit olacağız son ana kadar. Bakalım.”

‘Merkel, mitinglerde bir sorun olmaz dedi’

Telekonferansla Bartın’a müjde

Başbakan Yıldırım’ın beraberindeki heyet yoğun sis nedeniyle Bartın’a gidemedi. 3 kez Zonguldak’a inmeye çalışan uçak yoğun sis nedeniyle inemeyince saat 14.25’te Sinop’a indi. Yıldırım, kokpite giderek pilotlarla görüştükten sonra, “Sinop’a gideceğiz. Önce güvenlik” dedi. Yıldırım, Bartın’daki mitinge Sinop’tan telekonferansla bağlanarak konuşma yaptı. Yıldırım özetle şunları söyledi:

“Bütün bu hizmetler devam etsin, Bartın büyüsün, Türkiye büyüsün diyoruz. Birlikte çalışıp ülkemizi daha da büyüteceğiz. Sakarya, Karasu, Ereğli, Bartın limanını birbirine bağlayacak demiryolu yapımına başladık. Hayırlı uğurlu olsun. Size bir müjdem var. Bartın-Safranbolu arasındaki yolu da bölünmüş yol haline getireceğiz. Siz bize ‘evet’ dediniz, yetki verdiniz, emaneti teslim ettiniz. Biz de sorumluluğumuzun gereğini hakkıyla yerine getirmek için çalıştık. Yapın dediniz yaptık, yapma dediğiniz yerde durduk. Türkiye’nin daha hızlı büyümesi, huzuru, terörün yok olması için, halkımızın refahı için hep birlikte yeni hükümet sistemini 16 Nisan’da vereceğiniz evetlerle gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR