Gazete Vatan Logo

Muharrem orucu ne zaman tutulur?

Muharrem ayı 11 Eylül 2018 Salı günü başladı. Bu özel gün ile birlikte Muharrem orucu da tutulmaya başlandı. Peki Muharrem ayının ve orucunun dinimizdeki önemi nedir? Tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Muharrem orucu ne zaman tutulur?

2018 yılı Muharrem ayı dün itibariyle başladı. Muharrem orucu da dün başladı ve 10 gün boyunca tutulacak. 9 Ekim tarihinde sona erecek olan Muharrem ayı ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

MUHARREM AYINDA NELER YAPILIR?

Muharrem ayı Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Muharrem ayı oruç tutmanın müslümanlıkta sevabı büyüktür ancak Aşure günü oruç tutulması mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası tutulması gerekir.

MUHARREM ORUCUNUN ÖNEMİ

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10’uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy’allâhu anhümâ) Efendilerimiz’le cennete girecekleri ümit edilir. Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10’uncu günleri oruç tutmalıdırlar. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz 9’uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10’uncu günü oruç tutmuşlar ve “sağ olursak gelecek sene 9’uncu günü de tutarız” buyurmuşlardır. Muharrem’in 9 ve 10’uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10’uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Haberin Devamı