Kasımpatılarının rengi

Yıllar içinde adları da değişti. Cinsleri de. Daha eskiden daha yayvandırlar sanki. Kokuları daha hissedilirdi. Şimdikiler envaiçeşit. Daha küçük çiçekleri, ne bileyim daha seriler, daha sıkı. Yine de onlar hâlâ kasımpatıları benim gözümde. Çiçekçilere onları gösterip ‘kasımpatı’ dediğimde anlaşmamızın sebebi belki bu yüzden. Nihayetinde hepimiz, orada ‘saklı’ bir tarif, bildik bir iz olduğunu biliyoruz. Konuşmalar: Kasımpatıları? Evet. Ne kadar? Şu kadar. Sar şuradan birkaç tane. Ne renk? Hepsinden. Haydi bu da de benden olsun o zaman. Eyvallah.

Bu toprakların görüp görebileceği en büyük buluşmanın adının ‘almaşık’ ve ‘rengahenk’ rengi de kasımpatı bu yüzden. En azından bu yazının sebebi. Cumhuriyet dendiğinde, küçücük çocuklara kahramanlık şiirleri ve marşlarının durmadan ama durmadan ezberletildiği günlere, aylara, yıllara değil de, zihnimin, hurra, neşe içinde bir kasımpatı tarlasına dalmasının nedeni de ‘bu yüzden’ belki. Hep, bu yüzden.

Çünkü bu toprakların rengine yaraşan bu. Batı’yı yakalayacağımızın gripanikatak telaşı olmadan, Ortadoğu’nun kan rengine bulaşmadan ayaklarımızın üzerinde gök pırıltısının ışığında köklü bir çınar ağacı gibi durabileceğimizin sözü, güvencesi ve inancı.

Haberin Devamı

Çünkü bu toprakların rengine yakışan bu. İşin telkâri hikmetinden olsa gerek,bizim toprakların bizi bir biçimde ellerinde yıkayan cennet rengindeki kevsernehri-düşlerimizde er ya da geç ferah denizlere kavuşacağımızı anlatıp duran nehri- böyle dedi! Kendi içimizde sağlayacağımız barışın dünyaya örnek olmasını temenni ederken, zoru başarmanın bu olduğunu, hemen herkesin sözde barış istediğini ama barışın ‘sözde’ istenilemeyecek kadar kıymetli, narin ve küskün bir anka kuşu olduğunu zikretti. ‘Kardeşle, kardeş gibi yaşayan bilir bu gizi’ dedi kevser, ‘bunu hatmedin; kahramanlık, kan ve savaş borusu şiirlerini hatmedeceğinize’. Dahası da: ‘Dualarınızı buna saklayın, buna iman edin. Ve sonra yürüyün gidin arşa kadar, ya da bu da yetmesin kainatın sonsuzluğuna kadar’.

Gider miyiz?

Gideriz.

Haberin Devamı

Gidelim.

Bir kere gittik yahu.

Yine gideriz rengarenk.

Önerim: Evlerinizden kasımpatılarını da eksik etmeyin. Onlardaki o canlılığı, rengi, umudu, olabilecek olanı. Sonbahardan ilkbahara uzanabilecek şimdiyi. Kardeşliği, eşitliği, huzuru, barışı.

Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR