Gazete Vatan Logo

Motosiklet uçakla yarıştı, Atak’lar harmandalı oynadı

Heyecanla beklenen Türkiye’nin ilk uzay ve teknoloji fuarı TEKNOFEST, ziyaretçi akınıyla başladı. İstanbul’un yeni havalimanında açılan festivalde gün boyu muhteşem şovlar, yarışlar ve teknoloji yarışmaları ziyaretçilere eğlenceli saatler geçirtti

Motosiklet uçakla yarıştı, Atak’lar  harmandalı oynadı

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapılarını dün ziyaretçilere açtı. Açılışına sayılı günler kala dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde düzenlenen festival, sabah saatlerinden itibaren binlerce öğrencinin de aralarında bulunduğu yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

Teknoloji şovu

Demirören Medya Grubu’nun da iletişim sponsoru olduğu festivalde ziyaretçiler uçaklarla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Özellikle festival kapsamında, toplumun her kesimine hitap eden farklı aktiviteler ve teknoloji yarışmaları dikkat çekti. Türk Yıldızları’nın 7 uçakla yaptığı nefes kesen gösteri festival katılımcılarından yoğun ilgi gördü. İzleyiciler bol bol fotoğraf çekti ve pilotlara el salladı.

Bir formula aracı, Solotürk F-16 uçağı, bir iş jeti, bir Kawasaki model motosiklet ile spor araçların katıldığı yarış ise festivalin en ilginç aktivitelerinden biriydi. Yerli ve milli Atak helikopterlerin harmandalı şovu da görsel şölene imza attı.

Haberin Devamı

Roketler yarışacak

Türkiye’de ilk kez roket yarışmasının da yapılacağı festivalde ortaokuldan yüksek öğrenim mezunlarına kadar geniş bir yaş aralığına hitap eden ve yarışmacıların teknolojik ürünler tasarlayıp geliştirecekleri teknoloji yarışmaları, havacılık gösterileri, çocuk ve gençlere yönelik aktiviteler, teknoloji girişimleri ve yatırımcılarının bir araya geleceği uluslararası girişim fuarı, teknoloji gündemine ilişkin seminerler, teknoloji yarışmalarına katılan ekiplerin ve teknoloji firmalarının marka tanıtım stantları yer alıyor.

Kariyerim bitti ama hız tutkum sürüyor
Yarış öncesi ziyaretçilerle selfie çektiren Kenan Sofuoğlu, “Yarış kariyerimi sonlandırsam da hız tutkum sonlanmış değil. Dün 330 kilometre hıza çıktım” dedi.
16 merkezden ücretsiz ulaşım
İEET, 3 gün sürecek TEKNOFEST’e ulaşım için 16 merkezden ücretsiz otobüs seferleri planladı. Yeni havalimanına Taksim Gümüşsuyu, Mecidiyeköy E-5 yanı, Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar İskele, Ümraniye Tepeüstü, Yenibosna aktarma istasyonu, Eminönü sahil, Hadımköy son durak, Eyüpsultan Feshane, İSPARK otoparkı, Maltepe metro istasyonu, Kartal E-5, Büyükçekmece Tüyap Merkezi, Küçükçekmece Stad yanı, Sarıyer son durak ve Seyrantepe Metro istasyonu İETT peron ve duraklarında otobüsler kaldırılıyor.
F-16’nın da tozunu attırdı
İstanbul Yeni Havalimanının en büyük uçak pistlerinden birinde, birbirinden hızlı 7 araç aynı anda yarıştı. Yarışa dünyanın en hızlı otomobillerinden Red Bull Racing Formula 1 yarış aracından, SoloTürk F-16’ya, özel jet Challenger 605, Aston Martin: The New Vantage, Lotus Evora 410 ve Kawasaki H2R’den Tesla PL 1000DL’ye kadar 7 sıra dışı araç katıldı. Yarış pistlerinde ilk kez bir araya gelen araçların yarışı izleyicilere görsel bir şov yaşattı. 402 metrelik pistte gerçekleşen dev yarışı 9,43 saniyede tamamlayan Kenan Sofuoğlu kazandı. Sofuoğlu, formula 1 aracına 0.04 saniye fark atarak bu özel yarışın galibi oldu. Ayrıca Dünya Supersport Şampiyonası’nı 5 kez kazanan Kenan Sofuoğlu da F16 ve Red Bull Racing Formula 1 aracıyla yarışarak hayalini gerçekleştirdi.
‘Türkiye hak ettiği yere gelecek’
Eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve 13 aylık kızı Canan Aybüke ile TEKNOFEST’i gezen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, uzayda ve havacılıkta hak ettiği yere gelecektir. Milli İHA ve SİHA’ların altında da bu tutku yatıyor. Çocukken bundan çok daha küçük bir etkinliğe gitmiştim. Hayatım boyunca unutmadım. İnşallah bu festival de gençlerimizde aynı etkiyi bırakır. 30 kadar paydaşımız var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi en büyük paydaşı. Bütün bu altyapıyı onlar kurdu. Üniversitelerimiz, diğer teknoloji şirketlerimiz ve savunma sanayisi şirketlerimizin katkılarıyla oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de sağ olsun. Dün Türk Yıldızları da güzel bir gösteri yaptı.”
‘Hayaller genişliyor’
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise gençlerin yetişmesini önemsediklerini belirterek, “Burada bu teknolojiyi bu kadar yakından görerek, neler hayal edebileceklerini görüyorlar. Sınırlarını genişletiyorlar. Gençleri hayallerini genişletmeleri için buraya davet ediyoruz.” dedi.
2 BİN
Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, TÜBİTAK ve Türksat’ın paydaşlığında gerçekleştirilecek. Teknoloji yarışmalarına toplamda 750 takım ve 2 binin üzerinde yarışmacı katılacak.

Haberin Devamı