Gazete Vatan Logo

Moralli start verdik

Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, ÖTV’de matrah limitlerinin artırılmasının pazara hareket katacağını belirterek, “En düşük ÖTV’ye giren oto oranı yüzde 6’dan yüzde 24’e çıkacak” dedi

Moralli start verdik

1 milyonluk satışı kıl payıyla kaçıran otomotivciler, 2018’e umutlu başladı. Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, 2017 başında ÖTV artışı ve kur zamları sonrasında pazarın yüzde 10-15 daralmasını beklerken, satışların 1 milyon adedi zorladığını belirterek, “Ağır vasıtayla 980 binlik bir pazar hiç de fena değil. 2018 için 950 bin-1 milyon aralığında toplam pazar öngörümüz var” diye konuştu.

Kurdaki baskı azaldı

Özkök, özellikle yılbaşında ÖTV matrah limitlerinin yükseltilmesinin ve otomobil kredilerinde tavanın artırılmasının sektörü pozitif etkileyeceğini kaydetti.

Sinan Özkök, şöyle devam etti: “Güzel ve moralli bir başlangıç yaptık 2018’e. Daha yılbaşında 950 bin-1 milyon adetleri hedef belirlememiz bunu gösteriyor. Döviz kurlarının da gevşemesi hem sektör hem tüketici için çok olumlu gelişmeler. 2017’de euro yüzünden otoya ortalama yüzde 24 zam geldi. Bu baskı şu an hafifledi. Matrah düzenlemesiyle yüzde 45’lik en düşük ÖTV dilimine giren otomobil sayısı artacak. Hesaplamalarımıza göre, Ocak 2017’de yüzde 45’lik vergiye giren oto satışlarının oranı yüzde 21’di. Aralık’ta bu oran yüzde 6’ya kadar indi. Satışların oranı Ocak’ta yeniden yüzde 24’e kadar çıkacaktır. 40 binlik matrah limitinde neredeyse otomobil kalmamıştı.”

Haberin Devamı