Gazete Vatan Logo

Moldova şaraplarının sırrı 120 kilometrelik mahzenlerde

Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Moldova, uzunluğu 120 kilometreyi bulan dünyanın en büyük iki şarap mahzeni ile şarapseverleri kendine çekiyor.

Moldova şaraplarının sırrı 120 kilometrelik mahzenlerde

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan Moldova, Ukrayna ve Romanya arasında kalan Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri. Yüzölçümü olarak her ne kadar küçük olsa da Moldova, dünyanın önemli şarap üreticisi bir ülke. Dünya şarap ihracatçıları arasında 7’nci sırada yer alıyor. Şarabın büyük önem arz ettiği ülkede, dünyadaki en büyük iki yer altı şarap mahzeni de bulunuyor. 2 milyon şarabın bulunduğu “Mileştii Mici” dünyadaki en büyük yer altı şarap mahzeni unvanını elinde bulundururken, mahzenin yer altındaki uzunluğu 120 kilometre, derinliği ise 70-100 metre arasında değişiyor. Mahzende ulaşım 40-50 kilometre hız yapan araçlarla sağlanıyor... Dünyanın ikinci en büyük şarap mahzeni “Cricova” ise 653 yerel ve dünya markalarından oluşan 1,2 milyon şişe şarap depoluyor. Tünellerde sıcaklığın “12-14” derece sabit olması ve yüzde 97-98 nemli bir ortam nedeniyle şarap depolanması için ideal ortam sağlıyor.

Gagavuz Türkleri’nin ana yurdu

Moldova ile Türkiye arasında gelişen vize serbestisi anlaşmasıyla iki ülke arasındaki ekenomik ve kültürel alanlardaki iş birliğinde de önemli bir büyüme söz konusu. Türk sanayiciler ürünlerini adet kotasına takılmadan ihraç edebiliyorlar. Moldova ile ilişkilerin artırıldığı bir başka konu ise bölgenin göneyinde yaklaşık 6 bine yakın Gagavuz Türkü’nün yaşadığı Gagavuzya Otonom bölgesi. Bu bölgede halk Türkçeyi ana dili olarak görüyor. Türkiye, son birkaç yılda bölgeye maddi anlamda da yoğun destek sağlıyor. Bölgede Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Süleyman Demirel Lisesi’de Türkçe ağırlıklı eğitim veriyor.

Haberin Devamı

THY sefer sayısını artırıyor

İstanbul’dan 1 saat 15 dakika süren uçuşla Moldova’nın başkenti Kişinev’e ulaşılıyor, yolcu sayısındaki artış nedeniyle THY, haftada 10 olan sefer sayısını 14’e çıkarmaya hazırlanıyor.