Gazete Vatan Logo

Moda’da bir “Samatyalı”

İstanbul’da üç şubeyle hizmet veren “Samatyalı Meyhane”, mezeleri ve canlı müzik akşamlarıyla müdavimlerini yarattı.

Moda’da bir “Samatyalı”

Samatyalı Meyhane bir sene önce küçük bir binada, Kozyatağı’nda açıldı. Yoğun ilgi görmesinin ardından işletmeci Ali Akkaş’ın tavsiyeleriyle Bağdat Caddesi’ne taşındı. Mekan sırasıyla Gayrettepe ve son olarak da 1 ay önce Moda’da faaliyete geçti.

Bağdat Caddesi’nde meyhane tabelası yoktu

Samatyalı Meyhanesi’nin sahibi, Türkiye Somelyeler Masası’nın kurucularından olan İsmet Ülger. Bir dönem Pano Şaraphanesi ve Özgür Şef’te de görev yapan Ülger, neden meyhanecilik yaptığını şöyle açıklıyor: “Meyhaneciliği seviyorum. Samimi bir yer yaratmak istedim. Kozyatağı’ndaki şubemizde ummadığımızın da üstünde bir talep aldık. Sonrasında Bağdat Caddesi’ne taşındık. Yedi ay önce iş adamı Furkan Albayrak’ın girişimiyle büyüme süreci yaşadık.” Türkiye’de eksik olan şeyin meyhane kültürü olduğunu ifade eden Ülger, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz asmadan önce Bağdat Caddesi’nde meyhane tabelası yoktu. Bu caddenin kendine has dokusu var. İlk başta endişemiz vardı. İsim demek bir işletmenin anlaşılabilirliğinin yüzde 51’idir. Geri kalanı da lezzettir. Bizi biz yapan mezelerimizdir. Ne kebapçı ne balıkçıyız iyi bir mezeciziyiz.”

Haberin Devamı

Mekanın mezeleri damak çatlatan cinsten

Mekanın mönüsü meze ağırlıklı. Dile kolay yaklaşık 45 meze bulunuyor. Özellikle Ermeni karmasının tadına doyum olmuyor. Bezircan, Saray Ezmesi, Sicilyano, Girit ezmesi ve böreği de vazgeçilmezlerden. Ara sıcaklardan yaprak ciğer, sıcak işkembe, kelle, kokoreç, sıcak dil ve paçanga böreği tavsiye. Gelelim ana yemeklere... Samatyalı’nın müdavimleri mevsiminde balık, çöp şiş, ızgara kanat ve çoban kavurmayı tatmadan dönmüyor. İçkilerden ”Kulüp Rakı” ve “Beylerbeyi Göbek Rakısı” öne çıkıyor. Mekanda kişi başı ortalama hesap ise 100 TL.