Gazete Vatan Logo

Milyonlarca Toyota Türk imzası taşıyacak

Sakaryalı C-HR, tüm dünyadaki Toyota’lara örnek olacak. Mehmet Fatih Kale’nin tasarladığı iç mekan yeni Toyota’larda kullanılacak. Kale, “C-HR’ın global model olması gururlandırdı” dedi

Milyonlarca Toyota Türk imzası taşıyacak

Toyota’nın 350 milyon euro yatırımla Sakarya fabrikasında üretmeye başladığı Türk mühendislerin imzasını taşıyan C-HR modelinin know how’ı ana merkez Japonya’ya transfer olacak. Başında Türk mühendis Mehmet Fatih Kale’nin bulunduğu ekip tarafından tasarlanan C-HR’ın iç mekanı, önümüzdeki dönemde üretilecek milyonlarca yeni Toyota’da kullanılacak.

Daha önce Auris’in iç mekanını tasarlayan Kale, C-HR’ın geliştirme sürecinde başından beri görev aldığını belirterek, “C-HR’da Duyusal Kalite Yönetimi adını verdiğimiz tasarım dilini uyguladık. Aracı Avrupa için tasarladık ancak iç tasarım o kadar çok beğenildi ki ana merkez Japonya bile Ar-Ge için know how’ı benim bölümümden almak istiyor” dedi.

Japonya’ya transfer oldu

C-HR’ın Madrid’de gerçekleştirilen test sürüşünde konuşan Kale, Duyusal Kalite Yönetimi’nin Toyota dünyasında örnek hale geldiğini kaydederek, şöyle devam etti: “Ortaya çıkan ilk konseptin üretime kadar korunması kolay bir süreç değil. Başlangıçta aracı Avrupalı müşteriler için tasarlamıştık. Onların ne istediklerini ve dokunsal kaliteden ne beklediklerini biliyorduk. Bütün bunları bir kuyumcu titizliği ile Toyota C-HR’a uyguladık. Sadece Avrupa için tasarlanan Toyota C-HR’ın tüm dünyanın beğenisini kazanarak global bir model haline gelmesi beni çok heyecanlandırıyor. C-HR’da Toyota’daki ‘Sensual Tech’ felsefesiyle en iyi dokunsal kaliteyi yakaladığımıza inanıyoruz. Duyusal Kalite Yönetimi, Avrupa Ar-Ge birimi içinde başladı. Bu sayede iç mekanda premium algı elde edildi. Japonya merkez yeni tasarım dilini diğer modeller için de uygulama kararı verdi. Bunun oluşturulması için Japonya’ya gidiyorum.”

Haberin Devamı

Avrupa’dan şimdiden 100 bin sipariş aldı

Toyota’nın crossover segmentindeki yeni oyuncusu Sakaryalı C-HR, şimdiden sıra yazmaya başladı. 15 Kasım’da Türkiye’yle birlikte Avrupa’da satışa sunulmaya başlanan araç, büyük ilgi gördü. Otomotivin anavatanı ABD’nin de dahil olduğu 61 ülkeye ihraç edilecek Toyota’nın crossover modeli C-HR, Avrupa ülkelerinden 2017 yılı için 100 bin sipariş aldı. Toyota, yeni silahı C-HR’la Avrupa’da hızla büyüyen crossover sınıfında iddialı olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

1.1 milyon adetlik kompakt crossover pazarının 2020 yılında 2.2 milyona çıkacak olması, bu segmentin önemini gösteriyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, önümüzdeki yıl yaklaşık 180 bin adet C-HR üretip, yüzde 90’ını dünya pazarlarına gönderecek.

C-HR’ın sorumluluğu Karaman’a emanet

Toyota C-HR’da ülkemizi ilgilendiren bir başka önemli gelişme de aracın sorumluluğunun Japon yöneticiden Türk mühendise verilmiş olması. C-HR, daha önce Avensis projesinde yer alan Toyota Avrupa Ar-Ge Başkanı Ahmet Karaman’a emanet edildi. Gerçekleştirilen atamayla C-HR’ın yeni pazarlara hazırlanması ve makyaj dahil tüm mühendislik çalışmalarından Karaman sorumlu olacak. Ahmet Karaman’ın kardeşi Serkan Karaman’ın da 10 yılı aşkın süredir Toyota Avrupa’da görev yaptığını ve yeni Yaris projesinde çalıştığını ekleyelim.