Gazete Vatan Logo

Milyonlarca kişiye müjde! O paraları geri alabilirsiniz

Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. Şartları sağlayan emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bu vergiyi ödemeyecek. Ödemiş olanlar da geri alabilecek.

Milyonlarca kişiye müjde! O paraları geri alabilirsiniz

Ülkemizde bazı dezavantajlı kesimlere devletin destekleri devam ediyor. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi gruplara hem belli şartlarda parasal destek hem de bazı muafiyetler tanınarak hayatları kolaylaştırılıyor. Ülkemizde bazı dezavantajlı kesimlere devletin destekleri devam ediyor. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi gruplara hem belli şartlarda parasal destek hem de bazı muafiyetler tanınarak hayatları kolaylaştırılıyor.

Bu istisnalardan birisi de emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınlarına tanınan emlak vergisi istisnası. Belli şartlarda bu kişiler emlak vergisi ödemiyor. Yanlışlıkla ödenmiş vergileri de geri alma imkanı bulunuyor.

İşte bu istisnanın detayları:

HER EMEKLİ YA DA ENGELLİ YARARLANABİLİYOR MU?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerin, gazilerin, engellilerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin, işsizlerin bu istisnadan yararlanma hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

AYNI EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE NE YAPILACAK?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar.

YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA HAK SAHİBİ OLABİLİYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Dolayısıyla yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.

VERGİ İSTİSNASINDAN FAYDALANMAK İÇİN İLGİLİ KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada bulunuyorsanız da vergi ödemiyorsunuz.

ÖLÜM MAAŞI ALANLAR DA İSTİSNADAN YARARLANABİLİR Mİ?

Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

YANLIŞLIKLA ÖDENEN VERGİLER GERİ ALINABİLİR Mİ?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.

Haberin Devamı

ARSASI OLAN EMEKLİLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR Mİ?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar da yararlanamıyor. (Takvim)