Gazete Vatan Logo

Milyonlarca çalışan ve işveren merak ediyor... Corona virüse yakalanan işçinin sözleşmesi feshedilir mi?

Corona virüsün neredeyse tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte çalışma hayatında birçok değişiklik yaşanıyor. Pandemi nedeniyle gündemde olan salgın hastalıklar iş hayatını nasıl etkiliyor? İşçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa işveren iş akdini feshedebilir mi? İşte milyonlarca çalışan ve işverenin merak ettiği sorunun yanıtı...

Milyonlarca çalışan ve işveren merak ediyor...  Corona virüse yakalanan işçinin sözleşmesi feshedilir mi?

Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını sonrası ekonomik hayat da olumsuz yönde etkilendi. Yaşanan süreç, milyonlarca çalışan ve şirketi de yakından ilgilendiriyor.

Ülkemizde pandemi sürecinin vatandaşları etkilemesi için 3 ay süre ile işten çıkarma yasağı getirilmişti. Sonrsında bu süre 3 ay daha uzatıldı. Fakat çalışanların aklında bazı soru işaretleri bulunuyor. işçinin corona virüs hastası olması nedeniyle işveren, işçinin iş sözleşmesini feshedebilir mi? İşte o sorunun yanıtı...

İşverenin koruma ve gözetme borcunun genel hukuki dayanağı Borçlar Kanunu md. 417 ve bunu somutlaştıran 6331 sayılı Kanun düzenlemeleri, işverenin koruma ve gözetme yükümlülüğü kapsamında hasta olan bir işçiyi çalıştırmamasını gerektirmektedir. İşçinin hastalığının ileri boyuta vararak tedavi edilemeyecek duruma ulaştığı tespit edilirse işverenin fesih hakkı doğacaktır. Ancak bu durumda işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Covid-19 virüsünün işin görülmesi esnasında veya işyerinde bulaşıp bulaşmadığına göre ise işverenin sorumluluğuna gidilebilecektir. Ancak hastalığın kuluçka süresi vb. hususlar dikkate alındığında tespit oldukça güçtür.

Haberin Devamı

Olaylar değerlendirilirken hastalanan kişinin aynı evde ve sosyal çevrede bulunduğu kişilerin kendisinden önce hastalanıp hastalanmadığı, aynı birimde çalışan iş arkadaşlarının tamamının veya büyük bir çoğunluğunun aynı tarihlerde hastalanıp hastalanmadığı gibi konular incelenecektir. Hastalık ile iş ve işyerini irtibatlandıran unsurların araştırılacaktır. Bu unsurların fazla olması halinde hastalanması, hastalık ile işyeri arasında kuvvetli bir bağlantı ortaya koyabilecektir. (Sabah)