Gazete Vatan Logo

MHP’nin affı 163 bin kişiyi kapsayacak

Meclis’e bugün sunulacak af teklifiyle ilgili bilgi veren MHP’li Adan, hapishanelerde hükümlü, tutuklu sayısının 250 binin üzerinde olduğuna dikkat çekti. MHP’li Yıldız: ‘Teklif 162 bin 989 kişiyi kapsıyor’

MHP’nin affı 163 bin kişiyi kapsayacak

TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan dün partisinin İstanbul Sultangazi ilçe teşkilatında, bugün TBMM’ye sunacakları af teklifiyle ilgili konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız’ın çok kapsamlı bir çalışmayla Türkiye’nin bir problemini ortaya koyduğunu anlatan Adan, şunları söyledi:

‘Sırt sırta yatıyorlar’

Bu problemin çözülmesi lazım. Hapishanelerde hükümlü, tutuklu sayısı 250 binin üzerinde. Dolayısıyla sunulan teklif yasalaşırsa 160 bin kişi bu aftan yararlanacak. Belli sıkıntılar var. Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Ekonomik sıkıntılar var. Bunlardan dolayı mağdur olmuş vatandaşlarımızın bir an önce hürriyetlerine kavuşması doğru bir olaydır. O bakımdan inşallah hayırlı olur. Bu mesele sadece bir siyasi partinin meselesi değil, Türkiye’nin meselesidir. Hapishanede insanlar sırt sırta yatmaktadırlar.

FETÖ, PKK ve taciz hariç

Hapishanelerin kapasitesi tutuklu sayısını taşımamaktadır. O bakımdan belli suçlar hariç özellikle çocuklara tacizde bulunanlar, çocuklara haksızlık yapanlar, kadın cinayetlerine öncülük yapanlar, cinayet işleyenler, FETÖ’cüler, PKK’lılar bu affın dışındadır. Sadece sosyal sebeplerden dolayı sıkıntıya düşmüş, hata yapmış vatandaşlarımızın hürriyetlerine kavuşması noktasında MHP’nin ortaya koyduğu iradeye inanıyorum ki bütün siyasi partilerde destek verecektir.

Haberin Devamı

Erdoğan: Bakarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ABD’ye hareketinden önce, MHP’nin af teklifiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi: Bu konudaki temel ilkemiz şudur; eğer bir af, devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir. Ancak bunu affedebilecek merci, o şahısların, mazlum, mağdur insanların ta kendisidir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız. Bunun dışında parasal suçlar, hırsızlık, şu, bu... Aynı şekilde edebilir miyiz? Meclis’e gönderildiğine göre, üzerinde arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yaparlar. Bakılır, atılabilecek adım varsa, üzerinde durulur. 164 bin veya 162 bin kişi... Bunların devletle alakası noktasında arkadaşlarıma sordum. ‘Devlete karşı işlenmiş bu tür veya bu sayıda bir suç söz konusu değil’ dediler. Gelsin, görürüz, bakarız, üzerinde çalışırız. Ona göre de atılabilecek adımlar varsa, buna göre atarız veya nereye kadar, ne kadarı ayrı bir konu. Bunlar üzerinde çalışırız.

Haberin Devamı

Çelik’e tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “AK Parti her yerde seçimlere girecektir. Her ilçede aday çıkaracak şekilde partimiz çalışmalarını yürütüyor. AK Parti’nin bir yerde seçime girmemesi söz konusu değil” şeklindeki ifadelerine de değinen MHP’li Adan şöyle dedi: Cumhur İttifakı’nın üzülerek söylüyorum bazı AK Parti yöneticileri tarafından tam kavrandığı noktasında endişelerimiz var. Zaman zaman partilerini bağlamamakla birlikte yaptıkları açıklamalarla Cumhur İttifakı’nı kavrayamadıklarını görüyoruz. Bundan dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isterim. AK Parti sözcülerinin meseleyi kavrayarak, analiz ederek, MHP’nin ne söylediğini kavrayarak açıklama yapmalarında fayda var. Sadece Ömer Çelik’in değil, zaman zaman Numan Kurtulmuş’un da yaptığı açıklamalar var. Akıllarına geldiği gibi konuşmaları son derece yanlış.

Haberin Devamı

19 Mayıs 2018 ve öncesi için

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız da af teklifleriyle ilgili şu bilgileri açıkladı: Hazırladığımız kanun teklifinin amacı, FETÖ mensubu hakim ve savcıların geçmişte adalet mekanizması ve adalet duygusunda açtığı yaraların onarılmasıdır. Teklifimiz yasalaşırsa, faydalanacak tutuklu hükümlü sayısı 162 bin 989 kişidir. Bu kanunun amacı, 19 Mayıs 2018 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce işlenen, kanunda ayrı tutulanlar hariç 5237 sayılı TCK ve 765 sayılı eski TCK ile özel kanunlardaki suçlar bakımından, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılması ve bunun sonucu olarak infazı gereken cezası kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesidir. Devlete, hükümete, milli savunmaya karşı suçlar, adam öldürme suçları, cinsel suçlar, çocuklara karşı yapılan cinsel suçlar, Orman Kanuna ait suçlar, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’ndaki suçlar ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar, kapsam dışıdır. Teklif ne özel aftır, ne genel aftır, şartlı salıvermeye benzer yeni bir müessesedir. 1966’dan beri Anayasa Mahkemesi’nin kararları tek tek gözden geçirilmiştir. Bizim teklifimiz için nitelikli çoğunluk (360 kabul oy) gerekmez.

Haberin Devamı