Gazete Vatan Logo

MHP aday göstermeyecek Erdoğan’ı destekleyecek

Genel seçime ittifakla girmek için yasal düzenleme talep eden MHP lideri Bahçeli, “MHP ittifak olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır” dedi

MHP aday göstermeyecek Erdoğan’ı destekleyecek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP’nin 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini açıkladı, genel seçime de ittifakla girmek istediklerini açıkça duyurdu.

Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelerek soruları yanıtlayan Bahçeli, seçim ittifakı için cumhurbaşkanlığı sistemine uyum konusunda çıkarılacak düzenlemeler içerisine seçim ve siyasi partiler yasasının değişmesini istedi. Daha önce “Yüzde 10 seçim barajı ağır bir barajdır” dediği için MHP’nin barajı aşamama endişesine kapıldığı yönünde yorumlar yapıldığını hatırlatan Bahçeli, İYİ Parti’yi kast ederek, “Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır. MHP’nin baraj diye bir sorunu yoktur” dedi.

Yenikapı ruhuna devam

MHP’nin 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini belirten Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü: Bu süreç, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile uygulamaya bütün kurum ve kurallarıyla beraber geçecektir. Böyle bir süreci gölgelemek, farklılaştırmak ayrımlarla her türlü krizi, kaosu davet etmek doğru bir şey değildir. Bugün bu süreç başlamıştır. Bu sürecin anayasal desteklerini sağlayan partiler bir anlayışla hareket etmek durumundadır. ‘Siyasi şartlar değişti, Türkiye şöyle oldu ben şunu düşünüyorum’ deme hakkına sahip değildir. Ne demek istediğim tam olarak anlaşılıyor mu? MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. Yenikapı diye başlayan bir ruhla hareketle anayasada, kamuoyunda halk oylamasında beraber hareket ettiğimiz bütün kurum ve kuralları ile uygulamasına öncülük ve önderlik yapan parti ile beraber sonuç almak Türkiye’nin hayrına olacağı inancındayız. Herhangi bir sebeple Sayın Recep Tayyip Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, başka türlü gerekçeler ortaya konur ‘ben böyle bir yola girmek istemiyorum’ derse, o kendisinin bileceği iştir. Ama yeni ruh diye 7 Ağustos’ta başlatılan ruha MHP sadıktır.

Haberin Devamı

‘Düşüncemiz cumhur ittifakı’

Haberin Devamı

Düşüncemiz cumhur ittifakıdır. Bu partileri ilgilendiren bir konudur. MHP’nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel Başkan aday olmayacaktır. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir.”

Bozkurt ile Metalci farkı!

Ülkücülere uyarılarda bulunurken, sokak eylemlerinde bozkurt işareti benzeri işaret kullanıldığını da anlatan Bahçeli eliyle göstererek şu tarifi yaptı: Bunun burnu dik olursa bozkurt, şöyle olursa heavy metalci olur.

Yerel seçimde ittifak var mı?
Yerel seçimlerde olası ittifakın olup olmayacağına ilişkin bir soruya Bahçeli, “İttifak hayatın bundan sonra her alanında olacaktır anlamını taşımaz. İttifak herkesin vazgeçtiği ve hayatımızın gerçeği olarak yaşayacağımız bir kavram değildir. İttifak olur ama ittihada doğru gidecek bir durum söz konusu asla olmaz” diye yanıt verdi.
MHP’nin barajı: 12
Bahçeli barajı geçememe iddialarına tepki olarak, “Her türlü tartışmadan sıyrılmak için yüzde 12 olsun. Başka türlü ne söylemiş olsam tartışacaksınız. MHP’yi yerden yere vuracaksınız, o anlaşılıyor. Yüzde 12 olursa hayırlı olur. MHP’nin 12. Büyük Kurultayı’nda baraj 12’dir yürüyün hedefe deme şansını yakalarım” dedi.
Devrimcilere parti çağrısı!
Bahçeli CHP’yle ilgili ilginç bir çıkışa bulundu: Sol ana faktörden kurtulmalıdır. Devrimciler hak ettikleri payı bana göre almalıdır. Kurun ayrı ayrı parti. Düşürün 3’e, 0’a. Meclis’te temsil edin. Niye CHP’nin içerisine giriyorsunuz 8 tane orada militan milletvekili ile ortalığı karıştırıp duruyorsunuz? Bunları artık görmek lazım.
Köstekli saat
Bahçeli son olarak genel başkanlık görevindeki 20. yılı nedeniyle ülke genelindeki 81 il teşkilat başkanlarına özel olarak tasarladığı köstekli saatleri hediye etmişti. Toplantı sırasında Bahçeli’nin köstekli saatine bakmak için izin istemesi ise ilginç dakikalar yaşanmasına neden oldu. Basın mensuplarının ilgisi birden saate kaydı. Köstekli saatine bakan Bahçeli’nin, “Ooo saat 12, sizleri de daha fazla yormayalım” demesi de gülümsetti.
Ülkücülere sokak yasağı
“Ülkücülerin kesinlikle sokakta olmamaları gerekir. Bu kesin bir talimattır. Türkiye’yi karıştırmak isteyen sokağa dökmek isteyen hiçbir gayri milli unsur uyumaz. 24 saat Türkiye uyanık kalmak, sokağa dikkat etmek mecburiyetindedir.”
‘Bakanlık talebi ahlaksızlıktır’
MHP’nin kabineye girme talebinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Bahçeli şunları söyledi: MHP pazarda satılmaz, pazarlanamaz. Yüzde 7 ile 5 ile 3 ile Hazine yardımı konusunda bir şeyimiz yok. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği anda MHP kimin cumhurbaşkanı olmasıyla alakalı önceki sözlerinin arkasında durarak Recep Tayyip Erdoğan veya başka birisi cumhurbaşkanı olduğunda kuracağı hükümetin içerisinde şu kadar bakanlık isteriz gibi ahlak dışı bir davranışın partisi olamaz. Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişi anayasaya göre yürütmeyi kendisi kurar. Destek verdik diye, ortaklık şeklinde veya koalisyon devam edermiş gibi bir anlayış ile sağdan soldan sarkmaları kabul etmez. Cumhurbaşkanına bunu kabul etmemesini de tavsiye ederim. MHP’nin hiçbir şart altında hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz. Bu talebi yapanlara karşı da sert cevap verir, ahlaksızlık olarak görür.
İttifaka girenlerin oyları belli olsun!
Bahçeli, nasıl bir ittifak istediklerinin de işaretini verdi. İttifaka giren partilerin ayrı ayrı ne kadar oy aldığının da belli olduğu bir sistem tarif eden Bahçeli şöyle dedi: A partisi seçime girecek, B partisi seçime girecek C partisi seçime girecek. Ama A partisi seçime girerken, bu milletvekilliği seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi olabilir o ayrı bir konu... Böyle bir durum karşısında MHP, C partisini ittifak olarak takdim ediyor. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisiyle beraber ittifakın oyları da belli olacak. Bu temsilde adalete bir başka yönüyle kapı açmak demektir. Yoksa yine karmakarışık ilişkiler ile Türkiye’yi farklı yerlere sürüklemeye gerek yok. C’de bir sır vardır o da Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bu önemli bir çağrıdır, kimse farklı yorumlara gitmesin. Bizim muhalefet partisi olarak Meclis’te dördüncü parti olarak gidip biz sizlerle ittifak yapıyoruz demek siyaseten yakışık olmaz.
Erken seçime ‘İran’ yanıtı!
“Erken seçim zaten doğru değil” diyen MHP lideri şöyle devam etti: “İran karışıyor böyle bir ortamda kim hangi erken seçimi düşünüyor? Hangi maksatla bunu düşünüyor? Türkiye’nin normal sürece geçinceye kadar onu gölgeleyecek bir yola sapmak doğru değildir. ‘Tekrar Parlamenter sisteme döneceğim’ diyor. Neyle döneceksin? 400 milletvekiline sahip olursan döneceksin. Bunu yapacağına cumhurbaşkanı sen ol. Sistemi niye zedeliyorsun?”
Gül’e uyarı: Dolduruşa gelme
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün olası cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin Bahçeli şu yorumu yaptı:
Sayın Abdullah Gül Bey Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde özel ve önemli bir yeri olan şahsiyettir. Kademe kademe yükselmiştir.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinin sağlıklı olmasında herhangi bir engelleyici yanlışın yaşanmamasında yarar vardır. Abdullah Gül’ün ‘Ben adayım’ diye ortaya çıkması izah edilebilecek bir durum değildir. Sağın, solun dolduruşuna gelmemesinde yarar vardır.
Jet yanıt: Kimse akıl veremez!
MHP lideri Bahçeli, Meral Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti için “Bazen de Cenabı Allah bize iyilik yapar; İYİ Parti diye bir partiyi kurar. O partiyi bir sepetin içine doldurur bir hanımefendinin de koluna takar hadi güle güle der. Giden gider. İyiler onların olsun, hâlihazır bizim olsun” dedi. Bahçeli İYİ Parti’ye CHP ve HDP ile ittifak yapmasını da önerdi. Akşener, Bahçeli’ye şöyle yanıt verdi:
Başkalarının iradeleri hakkında konuşmak siyasi olarak ayıptır. Kimse, kimin ne yapacağı konusunda akıl verme mevkiinde değil.
Biz sayın Bahçeli, sayın Erdoğan’ı şartsız şurtsuz niye destekliyor diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Öyle karar vermiştir, saygı duymak lazım. Bizim ne yapacağımıza da biz kendimiz karar veririz. Akşener, her hangi bir ittifakın ise söz konusu olmayacağını da vurguladı.

Haberin Devamı