Gazete Vatan Logo

Mezardan derviş olarak çıkan adam

Yalıda doğup, militanlık yıllarında kamyon soyarak, fakirlere gıda dağıtan Ali Denizci'nin sokaklara, sokaklardan mezara, mezardan bugün Cihangir'in ortasında Derviş Baba 'Deliler, Abdallar, Meczuplar ve Aşıklar' kahvehanesine giden tuhaf ama umut verici hikayesini dinleyin.

TED Resete’te 'harekete geçenler' olarak konuşmacı olarak davet edildiniz. Neydi sizi harekete geçiren?

Kısaca, korkularımı unutmak için 3.5 sene sokaklarda dolaştım. Düşünmek için 8 ay mezarda yattım. Yaratmak için alkol tedavisi görüp yeniden başladım. Harekete geçmek için Derviş Baba'yı kurdum.

Yalıda doğup, sokaklarda geçen yıllardan Cihangir Derviş Baba'ya nasıl geldik?

Ekonomik olarak rahat bir ortamda büyüdüm. Ama gençlik yıllarımdan itibaren çevremde gördüğüm adaletsizliklerden ötürü yetmişli yıllarda yasadışı sol bir örgüte katıldım. Militan oldum. Zenginden alıp, fakire dağıtıyorduk.

Bir tür Robin Hood hayatı mı yaşadınız o yıllarda?

Yetmişlerde bazı evlerde ampül yoktu. İnsanlar mum ışığında oturuyordu. Cami minarelerinden ampul çalıp, insanlara dağıtırdık. Piyasada kalp ilacı yoktu. İlaç çalıp, ihtiyacı olanlara dağıtırdık. Ben Etiler'de oturuyordum, arka mahallemiz Karanfilköy’dü. Gıda kamyonlarını soyup, o mahallelere gıda götürürdük.

Haberin Devamı

Sonra...

Sonra malum cezaevine girdim, çıktım. Cezaevi sonrası büyük ihalelere giren müteatlik yaşamım başladı. Ancak para kazandıkça korkum arttı. En büyük korkum ise parasız kalıp sokaklarda yaşamaktı. Bu korkuyla yüzleşmem gerektiğini anlayıp teknede yaşamaya başladım. Derken Kumkapı'da sokak adamlarıyla tanıştım. O hayattan etkilenip, onlarla dehlizlerde yaşamaya başladım.

Neydi sizi etkileyen?

İstanbul'da hangi lokantaya gidersen git, paran olmadan da karnın doyuyor. Ne istiyorsan getiriyorlar. Aç kalmıyorsun. Ama sonra kardeşlerim beni yakaladı, doktora götürdüler. Tahliller sonucu siroz olduğum ve içmeye devam edersem bir sene içinde öleceğimi söylediler. 'Eyvallah' deyip Aşiyan Mezarlığı’ndan bir mezar aldım. İçine sünger yatak atıp, o mezarda yaşamaya başladım. 8.5 ay orada içtim ve düşündüm.

Haberin Devamı

Ateist girdim sufi olarak çıktım

İnançlı mıydınız?
Tamamen ateisttim. Bana her zaman içki, yemek ve temiz çamaşır getirildi. Ama kim getiriyordu bilemiyordum. Bir gün bir ayet dudaklarımdan döküldü. 'Karanlık gecede karanlık kuyunun dibindeki ayağı kırık karıncanın rızkından biz sorumluyuz.' Ateist girdiğim mezardan sufi olarak çıktım. Korkularımı oraya gömdüm.
423 aileye yardım ediyor
Mezardan çıkınca hayatınız nasıl değişti?
Hemen tedavi oldum. Ondan sonra geleni kabul ettim. Çünkü kimin gönderdiğini biliyordum.
Derviş Baba'ya nasıl geldik?
Mezardan çıktıktan sonra sufizm konusunda ciddi okumalar yapmaya başladım. Nefsini öldürmen gerekiyor. Bu arada büyük dedem Abdullah el Haşimi Atatürk'le birlikte Sivas Kongresi’ni düzenleyenlerden. Rifai şeyhidir. Abdülhamit tarafından Sivas'taki Alevi-Sünni çatışmasını durdurmak için Sivas'a yollanıyor. Sanırım o yolumu açtı. Yeterince maddi hayattan tatmin olunca İstanbul'un en geri kalmış yerlerinden Balat'a geldim. Yaşar abiyle tanıştım. Çay ocağından odunla kovalanan bir deliydi. Arkadaş olduk. Sonra mahallenin diğer delilerini tanıdım. 18 deli vardı. Balat'taki kahvehane ilk onlarla kuruldu.
Cihangir'e gelelim...
Balat'ta yapacağımızı yaptık. Orada yüzlerce yoksul aileye gıda yardımında bulunduk. Şimdi Tarlabaşı gibi diğer mahallelere yardım etmemiz gerekiyor. Dernek kurduk. Merkez olarak Cihangir'i seçtik. Gıda da götürüyoruz, bilgi de.
Kimler geliyor Derviş Baba'ya?
Cihangir’den Bağdat Caddesi’nden gelenler de var, Avcılar, Beylikdüzü'nden de. Para istemiyoruz. Yardımlara katılın istiyoruz.
Nasıl etkinlikler yapılıyor?
Burada ücretsiz dersler veriliyor. 423 aileye düzenli yardım yolluyoruz. 150 öğrenciye burs veriyoruz.

Haberin Devamı