Gazete Vatan Logo

Meyve suyuna OTV çiftçiyi üzer

Meyve suyuna yüzde 25’lik ÖTV hazırlığı sektörden tepki çekti. MEYED Başkanı Güney, ÖTV gibi ek maliyetin tüketimi daraltacağını belirterek, “Bu da ‘üretimi azaltır, dolayısıyla çiftçi ile sanayici arasında fiyat baskısı oluşur’ kaygısını taşıyoruz” dedi

Meyve suyuna OTV çiftçiyi üzer

Meyve suyu nektarına yüzde 25’lik ÖTV talebi tepki çekti. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Yasa kapsamında kolalı içeceklerdeki yüzde 25 ÖTV uygulamasının yılbaşından itibaren meyveli gazozlar ile enerji içeceklerine genişletilmesi planlanıyordu ancak son dakikada bu hükümlere meyve suyu nektarlarının da eklenmesi gündeme geldi. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney, ÖTV istemediklerini belirterek, endüstrinin, Türkiye’de ham maddesi tarıma dayalı, ekonomiye katma değeri yüksek ve halk sağlığı için faydalı sektörlerin başında geldiğini aktardı.

‘Kırsal kalkınma sekteye uğrar’

Güney, ÖTV’yi neden istemediklerini şöyle açıkladı: “Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin kalitesi sayesinde üretilen yüzde 100 meyve suyu ve nektarlarda yüksek oranlı meyve kullanılıyor ve böylece dünya gıda rekabetinde avantaj sağlanıyor, endüstrinin başarısı ile ülke çiftçisi de gelirini garanti altına alıyor. Hammaddesi halihazırda maliyetin ciddi bir payını alırken, bu ürünlere getirilecek ÖTV gibi ek bir maliyet, tüketimin daralmasına, akabinde üretimin azalması ve dolayısıyla çiftçi ve sanayici arasında fiyat baskısı oluşmasına ve Türkiye’de kırsal kalkınmanın sekteye uğramasına sebep olacaktır kaygısını taşıyoruz.”

Haberin Devamı

İthalatın önünü açar yerliye zarar verir

MEYVE suyunda fiyat artışının tüketicinin sağlıklı ürün alma gücünü azaltacağını ifade eden İlker Güney, “Yeni ÖTV tasarısıyla daha önce hiç gündemde olmayan meyve suyu nektarının son dakika devreye almaya çalışmak, Türk çiftçisinin yetiştirdiği hammaddeye dayalı olan bu ürünün satılmasını zorlaştırmak demek olup, aynı zamanda ithal ürünün önünü açarak yerli ürünün kullanımını ortadan kaldıracaktır” dedi. Güney, bu endüstriye gelecek herhangi bir zararın, tüm halkı ve ekonomiyi etkileyeceği kaygısını taşıdıklarını kaydetti.