Gazete Vatan Logo

Metrekareye 1 ton altın

Dünyada en fazla altına sahip 6’ncı ülke olan Rusya, altın depolarının kapılarını açtı. 1.800 ton altın saklanan depolarda metrekareye düşen altın miktarı 1 ton

Metrekareye 1 ton altın

Rusya Merkez Bankası ana altın deposunu basın mensuplarına açtı. Yüksek güvenlik önlemleri ile korunan depoda altın külçeleri tamamı mühürlenmiş kafesli konteynırlarda dizili halde korunuyor. Deponun her 1 metrekarelik bölümünde tam 1 ton altın bulunuyor. Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerindeki altın miktarı şu anda 1.800 tonun üzerinde. Buna göre, Rusya altın rezervleri bakımından dünyada 6’ncı sırada. 10 yıl önce Rusya’nın uluslararası altın rezervlerindeki payı yüzde 3’tü. Ancak son yıllarda Merkez Bankası’nın rezervlerini arttırması ile bu oran yüzde 17’ye ulaştı.

Ülkenin can simidi

Güncel verilere göre Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerinde 345.5 milyar dolar değerinde döviz. 76.1 milyar dolar değerinde altın ve 9.6 milyar dolar değerinde altın harici madenler bulunuyor. Rusya, Batılı ülkelerin 2014 yılında uygulamaya başladığı yaptırımların ardından aktif bir şekilde altın satın almaya başladı. O tarihten beri Rusya yılda ortalama 100 ton altın edindi. Daha sonra da satın alma oranı iki katına çıktı. Altın rezervleri ülkenin can simidi olma özelliği taşıyor. Herhangi bir kriz durumunda ya da döviz rezervlerinin yetersiz kaldığı hallerde altın rezervleri satılabildiği gibi rehin de verilebiliyor. Zira altın uluslararası pazarlarda hâlâ talep görüyor.

Haberin Devamı

Çarlık dönemindeki 1914 yılı başlarında Rusya’nın rezervlerinde 1.312 ton altın vardı. Rusya o dönem ABD ve Fransa ile dünyanın en fazla altın rezervi bulunan üç ülkesi arasındaydı.1917’deki devrimden 10 yıl sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) rezervlerindeki altın miktarı 150 tona düştü. Buna 1’inci Dünya Savaşı ve yeni Sovyet hükümetinin harcamaları neden oldu. Joseph Stalin’in iktidara gelmesinin ardındansa SSCB’nin altın rezervleri hızla yükselmeye başladı. 1941 yılında altın rezervleri miktarı 2 bin 800 tona ulaşarak ülke tarihindeki en yüksek seviyesine çıktı. 1991 yılında SSCB’den Rusya’ya yalnızca 290 ton altın miras kaldı. Rusya, sıfırdan rezerv biriktirmeye başlamak zorunda kaldı.

Haberin Devamı