Gazete Vatan Logo

Meteoroloji ve uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi! Günlerce sürecek

Türkiye'nin birçok ili için sağanak uyarısı yapıldı. Trabzon'da sel can aldı, Rize Valiliği alarma geçti. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli "Süper hücreler orta ve batı bölgelerine dağılmış durumda. Yağmurlar üç gün sürecek" açıklaması yaptı.

Meteoroloji ve uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi! Günlerce sürecek

Meteoroloji daha önce uyarmıştı, birçok ilden sağanak ve sel haberleri geliyor. Kentler alarma geçti. Trabzon' un Araklı ilçesinde dün sağanak yağışın ardından meydana gelen selde kaybolan 7 kişiden 1' inin cansız bedenine ulaşıldı. Ölü sayısı 4' e yükselirken kayıp 6 kişiye ulaşılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Kent için yeni yağuş uyarısı yapıldı.

Marmara’nın güneydoğusu, İç Ege, İç Anadolu, Akdeniz'in ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan duyuruya göre, bugün beklenen gök gürültülü sağanağın Marmara'nın güneydoğusu (Bursa, Bilecik ve Balıkesir) ve İç Ege'de (Afyonkarahisar, Uşak, Denizli, Kütahya, Manisa ile İzmir, Aydın ve Muğla'nın iç kesimleri) yerel olarak kuvvetli olması öngörülüyor.

İç Anadolu (Eskişehir, Konya, Çankırı, Yozgat, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Karaman, Aksaray ile Ankara'nın güney ve batı ilçeleri), Akdeniz'in iç kesimleri (Burdur, Isparta, Osmaniye, Kahramanmaraş'ın batısı ile Antalya, Mersin ve Adana'nın iç kesimleri) Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde (Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin iç kesimleri) yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Haberin Devamı

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre bölge genelinde havanın parçalı, yer yer çok bulutlu olacağı tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde Erzurum'un kuzey kesimleri, Kars ve Ardahan çevrelerinin yağışlı olacağı, öğle saatlerinden itibaren ise bölge genelinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgar güneybatı yönlerinden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Gece en düşük hava sıcaklığı Iğdır'da 17, Tunceli'de 14, Erzincan'da 13, Ağrı'da 10, Ardahan ve Erzurum'da 9, Kars'ta 8 derece ölçüldü. Bölgede gün içinde beklenen en yüksek sıcaklığı ise Iğdır, Erzincan ve Tunceli'de 30, Ağrı'da 26, Erzurum'da 24, Kars'ta 21 ve Ardahan'da 20 derece olacak. Kuvvetli yağış sonucu görülebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda yaşanacak aksamalara karşı hazırlıklı olunması, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Rize'de valilik uyardı, sel alarmı verildi

Rize Valiliği, kent genelinde kuvvetli sağanak beklendiğini duyurarak, sel ve heyelanlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan hava tahmin raporlarına göre kent genelinde şiddetli sağanak beklendiği duyuruldu. Açıklamada, Bugün öğlen saatlerinden itibaren başlayıp, gece geç saatlere kadar sürmesi beklenen gök gürültülü sağanak yağışların ilimiz iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelmesi muhtemel sel, su baskını, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgara karşı yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir denildi.Valiliğin açıklaması üzerine belediye ve özel idare ekiplerine ait iş makineleri dere yataklarında olası sel taşkınlarına müdahale için hazır bekletilmeye başladı.

Haberin Devamı

Süper hücre dağıldı

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin sürmeli, canlı yayında şu önemli açıklamalarda bulundu:'Bugün itibariyle yağış kısmen zayıflıyor. Ama yarından itibaren üç gün boyunca aralıklarla yağışlar devam edecek. Bu ne anlama geliyor? Eve dünkü kadar kuvvetli olmasa da, hali hazırdaki suyun üzerine eklenecek bu. En iyimser baktığımızda koşulların devamına yol açabilir, kötümser baktığımızda ağırlaştırabilir. Daha toparlayacak bir görüntü yok. O nedenle dikkate Doğu Karadeniz’e çekiyoruz.

Bir diğer noktada bugün için; İç Anadolu’da Batı Karadeniz’de ağır kuvvetli sağanaklar var. Ege’de de var. Süper hücreler orta ve batı bölgelerine dağılmış durumda. Bu kadar il sıralıyoruz. 15 tane il sıralıyoruz ama hepsinde o kadar etkili yağış var ki… Denizli var, Aydın var, Muğla, Afyon, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Konya, Niğde oradan Kayseri’de bağlanıyor. Altını kırmızı kalemle çiziyoruz Bolu, Kastamonu çok ağır sağanak alıyor. Sel riski var.

Haberin Devamı