1.300 TL asgari ücrete Maliye ayarı geliyor

AK Parti’nin seçim vaadiyle yılbaşından itibaren net bin 300 liraya yükselen asgari ücrete “vergi dilimi” darbesi Ekim ayı itibarı ile geliyor. Net bin 300 lira olarak belirlenen asgari ücrette herhangi bir düzenleme yapılmazsa ekim ayında bir üst gelir dilimine dahil edilecek. Asgari ücretin gelecek ay yüzde 15 yerine yüzde 20’lik vergi dilimine girmesi halinde çalışanların aylık ücreti yaklaşık 70 lira azalacak. Ödedikleri gelir vergisi 86.5 TL’den 156.5 TL’ye yükselecek. Gelir vergisinin ilk dilimi yüzde 15’lik bölüm için tavan 12 bin 600 lira. Asgari ücret 9 ayda tavanı aştı. İkinci dilimde vergi yüzde 20.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin vergi dilimine takılması yönündeki tartışmalara ilişkin olarak, “Maliye Bakanımız’la ters düşmek işimize gelmez, asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin, bir orta yol buluruz. Maliye Bakanımızla da bu konuyu karşılıklı değerlendiriyoruz. Ağustos ola, hayrola” demişti. Naci Ağbal’ın asgari ücrette vergi açıklaması şöyleydi: “Bu net asgari ücret bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir kişinin net asgari ücreti 1 Ocak 2016’da 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye yükü 11.4 milyar lira. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz.”

Haberin Devamı

Masada 3 formül

Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, Ağustos ayında yapılan toplantılarda konuyu ele aldı. Toplantılar kapsamında sosyal tarafların da görüşünü alan iki bakanlık, belirsizliğin giderilmesi için maliyet tablosunu yeniden değerlendirmeye başladı. Masada 3 formül var:

-Asgari ücretin vergi dilimi sisteminden istisna tutulması.

Bu formül genel sistemi bir grup için değiştirmek anlamına geleceği ve eşitlik tartışmaları ortaya çıkabileceği için Maliye sıcak bakmıyor.

-Yüzde 15 için belirlenen 12.600 liralık matrah yükseltilecek, böylece Asgari ücretin yüzde 20’lik dilime geçmesi önlenecek. Bu matrah 17.000 TL’ye yükseltilirse asgari ücretliler %15’lik vergi dilimden etkilenmeyecek.

Haberin Devamı

-Ortaya çıkacak 70 liralık kayıp Asgari Geçim İndirimi (AGİ) artırılarak telafi edilecek.

Bakanlar Kurulu kararı açıkladı. Asgari Ücret 1.300 TL’den aşağıya düşmeyecek. Olasılıklar masada, asgari ücretliye Ekim ola hayrola…

DİĞER YENİ YAZILAR