Herkesi sevindirecek ekonomi paketi

Başbakan Binali Yıldırım yeni ekonomi teşvik paketini açıkladı. Başbakanın açıkladığı paket esnaftan yatırımcıya, taksiciden şehit ailelerine kadar herkesi sevindirecek. KOBİ’lerr için, terör ve doğal afetlerden zarar görenlere 100 bin liraya faizsiz kadar kredi kullandırılacak. Bunun yanında yerli teçhizat ve makine alımlarında kredi tutarı 300 bin Liraya çıkarılacak ve bu kredi de faizsiz olacak. KOBİ’ler için bir diğer sevindirici haber ise Bağ-Kur prim indirimi oldu. Bağ-Kur primlerini tam ve zamanında ödeyenler için yüzde 5’lik indirim geliyor. Bu durumda 568.21 TL olan asgari prim tutarı 539.79 TL olacak.

Şehitler unutulmadı

15 Temmuz öncesi ve sonrası olsun şehit yakınlarından birine ÖTV’siz araç alma imkanı getirilecek. Böylelikle 50 bin TL tutarındaki bir aracı şehit yakını 34 bin 485 TL’ye alabilecek.

Orta ileri teknoloji üretim yatırımlarının tamamı 4’ncü bölge teşviklerine alınacak. 4. Bölge teşvikleri arasında göze çarpan en önemli uygulamalar KDV İstisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primlerinin işveren hissesinin karşılanması ve yatırım yeri tahsisi. Yatırımlarda proje bazlı destek sistemini geçilecek ve büyük projeler büyük desteklerle teşviklendirilecek. Türkiye’de yatırım kararı alacak uluslararası şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Haberin Devamı

Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçları 1 yıl ertelenecek. 2016/Haziran ayına kadar olan borçları ise 31 Ekim’e kadar yapılandırılarak taksitlendirilecek.

Eximbank’ın kredi verme şartları kolaylaşacak. Teminat açığı olması halinde Kredi Garanti Fonu devreye girecek. Kredi kullanımında artık her türlü taşınabilir menkul değer, teminat gösterilebilecek. Örnek olarak; bir güvenlik firması telsizlerini, bir tekstil fabrikası dikiş makinalarını teminat gösterebilecek.

Vergi ve prim borcuna yönelik vecibelerini yerine getiremeyenlere bir fırsat daha verilecek. Daha önce taksit ödemelerini ihlal ettikleri için sistemden çıkan mükellefe, geçmişteki taksitlerini de ödemesi şartıyla tekrar söz konusu borçları taksitle ödeme imkanı sağlanacak.

Haberin Devamı

Pakete sığmayan detaylar

Şirket/dükkân kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak. İhracatçıya hususi pasaport (yeşil pasaport) verilecek. Dış ticaret ile ilgili işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek elden yürütecek. Yatırım için kullanılan arazi için 5 yıl emlak vergisi alınmayacak. Karşılıksız çek işlemine para cezası uygulanacak. Tekrar etmesi durumunda hürriyeti kısıtlayıcı ceza verilecek. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın bazı hükümleri 1 yıl ötelenecek. Damga vergisi teke düşürülecek. Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getirilecek. Yurtdışındaki varlığını Türkiye’ye getireceklere kolaylık sağlanacak.

Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsleri ile yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler yılbaşına kadar ÖTV’siz araç yenileyebilecek. 2B arazileriyle ilgili imkândan yararlanmayan 70-80 bin kişiye tekrar fırsat tanınacak.

Haberin Devamı

Yurt dışında emeklilik hakkını kazananların Türkiye’de 6 aydan az kalmaları durumunda araçlarını getirememesine yönelik sorun giderilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR