3 sınav daha var

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa tasarısı bir kez daha rafa kalktı. Ancak bütçeyi zorlayacak 3 konu daha Meclis gündemine taşınıyor. Bunlar doğum borçlanması, emekliye indirimli fatura ve öğretmene 24 Kasım ikramiyesi olacak

Papazın gitmesiyle sakin bir dönem geçirdiğimiz bu günlerde Meclis’te hareketlilik had safhada. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili girişim hafta içinde MHP’nin son anda desteğini çekmesi ve tasarıya çekimser kalması ile bir kez daha rafa kalktı. Gelişmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlara bir hak tanınması halinde bütçede uzun vadede
750 milyar liralık yük oluşacağına dair yaptığı öngörü de etkili oldu. Kur ve faiz lobisinin yeniden ayağa kalkmak için bütçe disiplininden uzaklaşılacağına dair sinyal aradığı şu ortamda Cumhurbaşkanı’nın duruşu önemliydi. Ancak bütçeye yük getirmesi beklenen hamleler duracak gibi görünmüyor. Yakın gelecekte belki de bu hafta Meclis gündemi yine 3 konu ile meşgul olacak. Bu konular da emeklilikte yaşa takılanlar kadar bir maliyet çıkarmasa da yine de bütçeyi zorlayacak bazı düzenlemeleri içeriyor. Tabii yakın gelecekte görüşmeleri başlayacak asgari ücreti de henüz saymıyoruz.
1- Doğum yapanın işe girişi geri çekilsin
EYT’lilerin araştırma önergesinin kabul edilmemesinin ardından yine çalışmalarına hız kesmeden devam eden İyi Parti bu defa kadınların yıllardır beklediği doğum borçlanmasını gündeme taşıyacak. Erkeklerin askerlik sürelerinin, sigortalılıklarından önce olması durumunda borçlanma yapılarak askerlik süresi kadar ilk işe giriş tarihleri geriye çekiliyor. Ancak kadınların sigortalılıklarından önce olan doğumlarında işe girişi geriye çekmeden ziyade borçlanma hakkı bile tanınmıyor. İyi Parti tarafından oluşturulan kanun teklifi ile birlikte kadınların sigortalılıklarından önceki doğumlarının da tıpkı erkeklerin askerlik borçlanmaları gibi değerlendirilmesi amaçlanıyor.
2- Emeklinin su, elektrik faturası yüzde 40 insin
Yaklaşık 12 milyon emeklimizin yarısından fazlası sürdürülebilir hayat standardının altında geçimini sağlıyor. Daha rahat, refah seviyesi yüksek bir emeklilik sürdürülebilmesi adına meclise emeklilerin elektrik, su ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 indirim yapılmasını ön gören kanun teklifi sunuldu. Komisyona sunulma aşamasında olan bu kanun teklifinin yasalaşması durumunda 12 milyon emeklinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarında indirime gidilecek. 100 TL’lik doğalgaz faturası ödeyen bir emekli kanunun yasalaşması durumunda 60 lira ödemiş olacak. Bu tasarıya Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin destek verebileceği belirtiliyor.
3- 24 Kasım ikramiyesi
Her 24 Kasım yaklaşırken öğretmenlere jest olsun diye midir bilinmez ama birçok kanun teklifi veriliyor. Meclis komisyonuna sunulan kanun teklifinde her 24 Kasım’da tüm öğretmenlere (emekli öğretmenler dâhil) birer maaş ikramiye ödenmesi amaçlanıyor. Gerçek şu ki; bu tekliflerin ülkemizde komisyondan geçip kanunlaşması sadece hükümetin desteklemesiyle olmakta. Hatırlayın iki bayram öncesi tüm emeklilere 1.000 TL ikramiye verilmesi kararlaştırılmış bunun bütçeye yükü 23 milyar TL olmuştu. Ağustos ayındaki kur atağında bu ödemeler de bahane edilmişti. Yani ekonomide dengelenme çabaları sürerken, bu girişimler hesapları alt üst edecek detaylar barındırıyor. Ancak vatandaşın enflasyon karşısında zorlandığını da kimse gözardı edemez.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR