Dilenci bile ‘Bizi bitirdiler’ diye isyanda

Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri; İşsizlik…

TÜİK tarafından son açıklanan resmi verilere göre Türkiye’de

3 milyon 315 bin kişi işsiz. İşsizlik oranı ise yüzde 10.2. Geçen ay tek hanelere indirdiğimiz sayı mevsim etkileri de eklenenince yine artışa geçti.

Ülke ekonomisinin kalbi konumunda bulunan İstanbul milyonlarca çalışana ev sahipliği yapıyor. 4.5 milyon kayıtlı çalışanı ile birçok ülke nüfusundan fazla işgücü piyasası oluşturan şehrimizde alınan göçlerle birlikte bir milyona yakın da kayıt dışı istihdam bulunuyor.

Esnaf arasında kavga

Her ne kadar toplama ve yaşam kampları, çadır kentler kurulmuş olsa da batı şehirlerimize doğru kaçanlar ne yazık ki ucuz işçilik getirdi. Şehrin ihracat bölgeleri olan Merter, Zeytinburnu, Osmanbey ve Davutpaşa tamamen Suriyeli ve kayıt dışı personellerle dolmuş taşmış durumda.

Önceleri ev hanımlarımızın doldurduğu tekstil atölyelerimiz şimdilerde Suriyeli personellerle dolmuş durumda.

Dilenciler bile ‘Suriyeliler bizim sektörü bitirdi” diye isyan ediyorlar.

Haberin Devamı

Sayılarını yazayım da anlayın ne olduğunu; İstanbul’da şu an 563 bin Suriyeli yaşıyor.

Kayıtlı personel çalıştıran işletmelerle kayıt dışı personel çalıştıran işletmelerin arasında prim ve vergi kavgaları çıkıyor. Basiretli tüccarlar haliyle kaçak personel çalıştıranı şikayet ediyor, ancak milyonluk iş gücü kapsamında sınırlı sayıda personelle denetim yapmaya çalışan SGK’nın da eli kolu bağlanıyor.

Göçmenler sürekli çoğaldılar. En son sayı 3 milyon 570 bin.

Gidenlerin yerini yine savaş mağduru Afganlar dolduruyor.

İşsizlik bir taraftan, kayıt dışı mülteciler bir taraftan çalışma hayatını zorluyor…

Niteliklileri Batı aldı

Misafirperver ve yardımsever bir millet olduğumuz aşikar. Binlerce suçsuz sivilin katledildiği komşumuz Suriyeliler’e elbette sahip çıkmamız gerekiyordu. Ancak ülkemize alınan göç dalgasında nitelikli bir Suriyeli’nin olmadığını görmek de can sıkıcı.

Kapımızdaki göç akınının Avrupa’ya ulaşmaması için milyar eurolar teklif eden Batılı ülkeler çoktan Suriyeli profesörleri, doktorları ve mühendisleri vatandaşları yaptı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR