Prim günü eksik emekli adayına Ziraat kredisi

Ziraat Bankası ile SGK, 31 Mayıs’ta sona eren kredi protokolünü uzattı. SGK merkezlerinde yaşanan aksamalar da böylece bitmiş oldu. Artık prim günü eksik olanlar tamamlama kredisi ile emekli olmaya hak kazanabiliyor

Emekli olmak için prim günü eksik olanların kurtarıcısı hizmet borçlanmaları. Kişinin yurt dışında veya askerde geçirdiği süreler, annelik sebebi ile çalışılamamış günler toplu borçlanma yolu ile sigortalının prim gününe eklenebiliyor. Ancak prim borçlanması, cüzi bir emekli maaşı almak için uğraşan vatandaşın cebini yakabiliyor. 3 çocuğu için borçlanma yapan sigortalı 2 bin 160 gün kazanmak için 2018 yılında 46 bin 752 lira ödemek zorunda.

Başvurular alınmayınca

Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşın bu mağduriyetini ortadan kaldırmak için 2018 Mart ayında borçlandığı prim günü ile emekli olmayı hak eden vatandaşa kredi vermesi hususunda Ziraat Bankası ile 31 Mayıs 2018 günü sona erecek bir protokol imzaladı. Protokolün vadesinin dolmasının ardından bu kolaylıktan faydalanamayan binlerce vatandaşımızın mağdur olmaması adına Sosyal Güvenlik Kurumu kendi internet sitesinden yaptığı duyuru ile 04.06.2018 tarihinde protokolün uzatıldığını aktardı.

Haberin Devamı

Duyurunun yayımlanması ile birlikte borçlu vatandaşlar SGK merkezlerine akın etti. Ancak SGK merkezleri gelen vatandaşlara ‘Henüz bize gelen bir duyuru yok’ diyerek geri çevirdi. Bazı kurumlarda bu durumdan dolayı tansiyon oldukça yükselirken, memurların da vatandaşlara yardımcı olmak adına hiçbir açıklama yapmaması tepkilere neden oldu. Elleri boş dönmek istemeyen borçlu emekli adaylarına SGK Merkezleri tarafından 11.06.2018 tarihinden sonra tekrardan başvuru yapmaları söylendi. 7143 Sayılı kanun kapsamında borçlarını tescil ve taksitlendirmek isteyen işverenler ve kişiler de ‘henüz bize gelen bir genelge yok’ denilerek geri çevriliyordu. Kurum yetkilerinden alınan bilgiler doğrultusunda tüm işlemlerin tekrar başladığını öğrendik.

Prim günü eksik emekli adayına Ziraat kredisi

Prim borcu için kuruma gitmeye bile gerek kalmadı

İşverenlerin ödemedikleri sigorta prim borçlarını tescil ve taksitlendirmeleri için kuruma kadar gitmelerine gerek bulunmamaktadır. Mevcutta kullanmakta oldukları e-Bildirge şifreleri ile SGK’nın işveren sistemine girerek tescil ve taksitlendirme başvurularını gerçekleştirebilir, istedikleri kadar taksit sayısını belirleyebilir ve aynı ortamdan ödeme planlarını temin edebilirler. Ayrıca 7143 sayılı Kanun ile GSS borçlarının da yapılandırılması ve faizlerinin silinmesi ile ilgili yine vatandaşların kuruma gitmelerine gerek olmadan e-Devlet sistemi üzerinden yapılandırma taleplerinde bulunabilme imkânı getirilmiştir. Aynı şekilde buradan dilerlerse faiz ve gecikme zammı olmadan kredi kartı ile peşin ödeme de yapılması mümkündür. Bu fırsatlar her zaman ayağınıza kadar gelmez, bizce faydalanmanız yararınıza olacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR