Önce emniyet sonra teşvik

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde 3 yıl boyunca ölümlü veya sürekli iş görmezlikle sonuçlanan iş kazası ya da meslek hastalığı yaşanmayan işyerlerine önemli vergi teşvikleri hazırlandı. İşsizlik sigortası işveren katkısı ve diğer vergilerde indirim olacak.

Bir ülke düşünün… 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkartıyor. Uzman yetiştiriyor, bu iş güvenliği uzmanını ve işyeri hekimini zorunlu istihdam şartı koyuyor. Oldukça ağır yaptırımlarla kanunu düzenliyor. Ancak o ülke 2014’te Cumhuriyet tarihinin en fazla ölümlü iş kazasını yaşıyor. Kayıtlara geçmiş 1.886 ölümlü iş kazasıyla Avrupa 1’incisi, Dünya 3’üncüsü oluyor. 2015 yılında hızını düşürmüyor, sayıyı 1.750 ölümlü iş kazasında tutuyor.

İnşaat işkolunda 423 işçi, maden işkolunda 386 işçi ve tarım işkolunda 309 işçi can veriyor. Bu trajikomik ülkeyi tahmin etmek hiçte zor değil aslında…

2 bin 6 ölümlü kaza

Yıl oluyor 2016. Biz hâlâ iş kazalarında ölmeye devam ediyoruz. 56’sı çocuk olmak üzere 1.970 işçimiz iş kazalarında hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

Gelelim 2017’ye; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre kayıt altına alınmış 2 bin 6 ölümlü iş kazası gerçekleşiyor.

Hal böyle olunca, 9’uncusu düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresine Başbakanımız Binali Yıldırım ve Çalışma Bakanımız Jülide Sarıeroğlu’nun katılımı kaçınılmaz oluyor.

Bizim Başbakan halktan biri, hep samimi. Malum gerçekleri zaten biliyor.

Bakın kongrede Başbakanımız ne diyor;

“Biz tersanede gemi yaparken, çalışanlara baret giydirmek için alnımızın derisi çatlardı. ‘Bana bir şey olmaz’. Kardeşim sana bir şey olmaz deme, canın bu kadar ucuz değil, çoluğun var, çocuğun var, geleceğin var. Eldiven takmaz, baret giymez, güvertede çalışır kemer takmaz. Sürekli peşlerinden koşacaksın. Her an başında duracaksın.

Mesela bir sac kaldıracak, ona bir tane mapa yapıyor. Aslında mapayı, saca kesintisiz bir şekilde kaynatması lazım. Kaynatmıyor. Bir punto atıyor, sacı kaldırıyor. Soruyorum, ‘Niye böyle yapıyorsun kardeşim?’. ‘Abi merak etme bir punto bir tondur. Bu sacın ağırlığı da 300 kilogram. Rahat rahat kaldırır’ diyor. Daha yarı yolda sac düşüyor. Ondan sonra olanları siz düşünün. Demek ki her şey insan. Onun için biz ne dedik 15 yıl önce? ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. İnsanın olmadığı yerde hiçbir gelişme olmaz. Her şey insanla başlıyor, insanla devam ediyor.”

Haberin Devamı

Teşvikler çözüm mü?

İŞ sağlığı ve güvenliği mevzuatını, gelişmiş ülkeler seviyesinde uyumlaştırdıklarını, denetim ve rehberlik faaliyetlerini etkinleştirdiklerini, toplumdaki sağlık ve güvenlik kültürünü geliştirdiklerini anlatan Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 100 bin işçide ölümlü iş kazası oranının yüzde 38 oranında azaldığını ancak bunu yeterli görmediklerini kaydetti.
Gelecek dönemde güçlü paydaşlarla birlikte 20 milyon eurolu yeni bir projeye başlayacaklarını ifade eden Sarıeroğlu, “Bu projeyle madenlere odaklanacağız. Madenlerde acil durumlarda tahliyeye yönelik sistem kurulması, gerekli eğitimlerin verilmesi, iş sağlığı güvenliği hizmetlerine ulaşımı güçlü bir şekilde projemizle destekleyeceğiz” dedi.
Ateşten gömlek
Bakan Sarıeroğlu, iş sağlığı ve güvenlik hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde ekonomik anlamda yetersizlik yaşaması muhtemel iş verenlere ve iş yerlerine destekler verdiklerini anlatarak, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan, 10’dan az çalışanı olan mikro işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde kullanılmak üzere maddi olarak devlet desteği verdiklerini söyledi.
Öte yandan, çok tehlikeli sınıfta yer alan orta ve büyük ölçekli işletmelere de iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli teşvikleri hayata geçireceklerini ifade eden Sarıeroğlu, 3 yıl boyunca ölümlü veya sürekli iş görmezlikle sonuçlanan iş kazası ve meslek hastalığı yaşanmayan iş yerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payını, bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere, 3 yıl boyunca yüzde bir oranına düşürdüklerini, bunun gibi yeni teşviklerle işyerlerini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Çalışma hayatında Torba yasalar, müjdeler, beklentiler… İş sağlığı ve iş güvenliği bu ülkede en ateşten gömlek, anlatmak zor, uygulaması daha da zor!
Umarız uyarıların yanı sıra bu tip ekstra teşvikler işyerlerini daha ciddi önlemler almalarına vesile olur da dünya rekoru kırmaktan kurtuluruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR