Prime göz diken teşvik danışmanlarına dikkat

Geçen hafta çıkan torba yasa ile geriye dönük teşvik uygulamasının yürürlüğe girmesiyle teşvik danışmanları türedi. ‘Priminizi geri alır, hesabınıza yatırırız’ diyen bu fırsatçılara inanmayın. Zira bu primler geri alınmayacak mahsuplaşılacak

Devlet borçlarını yapılandırmaya…Torba Yasa.
Yeni zamlara…Torba Yasa. Ekonomik önlemler için…Torba Yasa. Hal böyle olunca alıştık tabi torbalara. Vatandaşa sor kanunun numarasını bilmez ama torba yasayı bilir. Bu sefer TBMM’de onaylanan Torba Yasa; 2018 itibarı ile uygulanacak istihdam teşvikleri ve işverenler için son dönemlerde oldukça önemli bir konu haline gelen geçmiş dönemde yararlanılmayan teşviklerin iadesi.
7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 27 Mart 2018 Tarihli ve 30373 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Kanun’da bulunan madde gereği belirtilen bu teşvik uygulaması geriye dönük 1 ay içerisinde müracaat edilmesi şartıyla açılacak. Müracaat etmeden önce açılmış davalardan vazgeçilmiş olması da gerekecek, 1 ay içerisinde müracaat edenler geriye dönük tüm haklarını alacaklar. Süreyi kaçıranlar da geriye dönük sadece 6 aylık kadar geriye dönük belge verebilecek.
Dolandırıcılara dikkat
Konuyla ilgili olarak internet üzerinden, telefon ve mail yoluyla firmalara ulaşıp ‘Teşvik danışmanlığı yapıyoruz, teşviklerinizi geri alırız’ diye kurumla ve mevzuatla uzaktan yakından alakası olmayan firma ve kişiler türedi.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ‘Biz kurum personeliyiz, denetmeniz, müfettişiz’ diyenlere itibar etmeyiniz. Hiçbir kurum personeli bu işle ilgili olamaz. İl müdürlükleri bu konuyla ilgili de özellikle tüm çalışanlarına uyarı mahiyetinde yazılarını gönderdi. ‘Paraları hemen tahsil edip hesabınıza yatıracağız’ diyenlere de gülüp geçin çünkü işlem o şekilde yapılmayacak. Özellikle aktif sicillerde mahsup yoluyla iade işlemi gerçekleştirilecek ve bu işlem Ocak 2019 itibarı ile başlayacak. Diğer taraftan e-bildirge şifrelerinizi ve bordrolarınızı bu kişi veya firmalarla paylaşacağınızı unutmayın. Bilgi gizliliği doğrultusunda kişi bilgileri ve SGK bildirge şifrenizin güvenliğini tamamen ortadan kaldıran bu uygulamalara dikkat edin. Teşvik konusunda hatalı belge verenler ‘6111 alayım’ derken bu paraları size faizi ile beraber geri ödetebilirler.
1 aylık kota 1 ay sonra yine yargıda olacaktır!
SGK’nın 2015/10 sayılı genelgeye dayandırarak geriye dönük reddettiği teşvik talepleri bu defa ‘Bir aylık süreyi kaçırdım’ ya da ‘Kazanılmış hak’ olarak ilerleyen günlerde yine yargıda olacaktır.
Genelge ile hüküm altına alınamayan geriye dönük müracaat iptalleri bu defa kanun ile alınmaya çalışılacak. Ancak dedim ya, göz kamaştırıcı teşvik uygulamalarına adım atarken aman dikkat…
Peki nedir bu 6111 sayılı kanun?
6111 teşvikinden faydalanmanız için öncelikle personel ortalamanızın üstünde ilave bir istihdam sağlamanız gerekecektir. İşyeri ortalamanız da basit usulde geriye dönük olarak
6 aylık personel sayısı toplanılır ve 6’ya bölünür çıkan sonuç işyeri ortalamanızı verir. Buradan elde ettiğiniz rakama ek olarak alacağınız ‘en az 6 aydır işsiz olmak koşulu ile’ personel teşvikli personeldir. Teşvik tutarımız işveren payının yüzde 15.5’ine denk gelmektedir. Yüzde 5 puanlık 5510 indirimi ile birlikte yüzde 20.5 yapmaktadır. Bu da bir personel için önemli avantaj sağlayacaktır. Her yıl uzatılmasına karar verilen bu teşvik en son 2020 yılına kadar uzatılmış bulunmakta.
Kişi başı kazanç 775 lirayı buluyor
Bir personel için alınacak iade hiç de fena değil. Örneğin ücret 2 bin 29 liraysa bunun teşviksiz SGK primi 688 lirayı geçiyordu. Oysa 5510+6111 sayılı yasalarla getirilen teşvik sayesinde ödenecek prim tutarı 373 liraya düşüyor. Yani 314 lira cepte kalıyordu. Maaş artınca teşvik miktarı da otomatikman artıyordu. Maaşı 3 bin lira olan personel için normal şartlarda ödenecek prim 1.003 lira iken bunun 465 lirasını almaktan vazgeçen devlet ‘538 lira yatırsan yeter’ diyordu. 5 bin lira maaşı olan personel için de teşviksiz 1.633 lira olan SGK primi yine teşviklerle 878 liraya düşüyor, 775 lira işverenin cebinde kalıyordu. İşte şimdi bu teşviklerden yararlanamayanlar bu paraları geri alabilecek. Ancak tekrar söylüyorum. ‘Alacak’ kelimesi yanlış anlaşılmasın. Ödeme olmayacak, gelecek yıl prim borcundan düşülecek. Yani mahsuplaşılacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR